Мовиться про відтермінування введення касових апаратів на рік, але не для всіх. Про небезпеку тотальної фіскалізації говорив голова Асоціації власників підприємств малого та середнього бізнесу Руслан Соболь в ефірі 24 каналу.

Актуально До Верховної Ради стягнули додаткові сили поліції через протести підприємців: фото

За його словами, тотальна фіскалізація поставить під загрозу спрощену систему оподаткування. Це може "закрити двері" для багатьох підприємців, які тільки починають розвиватися в цьому напрямку.

"Це в принципі ускладнює ведення бізнесу. Великий бізнес справді узурпує спрощення, оптимізує свої податки. Але це робота фіскальних органів, поліції та держорганів, які можуть відстежувати ці процеси та припиняти їх", – вважає Соболь.

Про наслідки

На його думку, рішення влади матиме негативні наслідки. А саме:

  • багато підприємців втратять робочі місця;
  • закриють свої заклади;
  • фізичні особи залишаться без роботи.

Відтермінування тотальної фіскалізації – це не комплексне рішення. Це триватиме і наступного року, поки профільні комітети не змінять свого рішення, вважає експерт.

Про запровадження касових апаратів

У розвинених економіках країн немає тотальної фіскалізації. Це необов'язково робити, щоб показувати якісні показники росту економіки.

"За кордоном ви дуже просто купите товар і можуть не виписати чек, навіть від руки, навіть на ринку", – пояснив фахівець.

Що таке фіскалізація?

Фіскалізація – це процедура введення в експлуатацію та обміну даними реєстратора розрахункових операцій або касового апарату з податковими службами.

Це потрібна, щоб контролювати і регулювати державою грошового обігу у підприємців

Що відомо про законопроєкт

  • Депутати на засіданні комітету мали погодити новий допрацьований законопроєкт про фіскалізацію роботи фізосіб-підприємців.
  • Зокрема в робочому чаті Давид Арахамія написав, що законопроєкт "супермегакомпромісний" і залишає фіскалізацію лише для ювелірної галузі.
  • Відтак, Верховна Рада 1 грудня підтримала законопроєкт про відтермінування введення касових апаратів для ФОПів. Обов'язкове застосування РРО перенесли на рік.

Дивіться відео 24 каналу про небезпеку тотальної фіскалізації