Прем'єр-міністру Іспанії Маріано Рахою варто звернути увагу на Південний Тіроль, аби зрозуміти, яка угода з каталонськими сепаратистами є для нього потенційно прийнятною, пише Леонід Бершидський у своїй колонці на Bloomberg.

Читайте також: Мадрид оприлюднив своє бачення подолання кризи в Каталонії

Італія отримала Південний Тіроль, що колись належав Австрії, після Першої світової війни у 1919 році. Щодо автономної провінції Австрія та Італія розробили умови, які зрівняли статус німецької та італійської мов у суспільному житті, надали Південному Тіролю автономні парламент, уряд та інші особливі права, нагадує блогер.

Таким чином, автономія отримала складний механізм із чітким поділом парламентських повноважень. Італійський уряд субсидує провінцію, закони Південного Тіролю пріоритетні в сільському господарстві регіону, туризмі, охороні здоров'я, економіці, екології та низці інших галузей. В уряді провінції дотримуються етнічні пропорції. У судах слухання відбуваються на двох мовах. До 90% місцевих податків залишаються у бюджеті Південного Тіролю, розповідає автор публікації.

Таким чином, "південнотірольский" варіант може вирішити і дві найбільші проблеми каталонських сепаратистів: мовне і культурне питання, а також невдоволення тим, що Мадрид привласнює каталонські податки для фінансування бідних регіонів Іспанії, вважає Бершидський.

Читайте також: Пучдемон має 5 днів для заяви, чи проголосила Каталонія незалежність, – офіційний Мадрид

Хоч офіційний Мадрид буде змушений піти на серйозні поступки очільнику Каталонії Карлесу Пучдемону і його поплічникам, проте в майбутньому угода, схожа до тієї, яку у 1919 році уклали Італія та Австрія щодо Південного Тіролю, може запобігти більш складній кризі і всередині Іспанії, стверджує журналіст.

Таке рішення може послужити можливим прикладом для регіонів східної України, після того, як Україна відновить контроль над Донбасом. Але цей конфлікт важко вирішити через участь в ньому Росії і тисячі загиблих протягом останніх трьох років,
– зауважує Бершидський.

Нагадаємо, 1 жовтня у Каталонії відбувався референдум про від'єднання від Іспанії. Мадрид оголосив голосування незаконним і намагався його зупинити за допомогою поліції. Зазначимо, що Єврокомісія також визнала референдум у Каталонії незаконним.

10 жовтня Голова дженералітету Каталонії Карлес Пучдемон у стінах парламенту заявив, що регіон заслуговує на незалежність, однак водночас зазначив, що перш за все слід знайти порозуміння в цьому питанні з офіційним Мадридом. Згодом депутати каталонського парламенту все ж підписали "Декларацію про незалежність".