Вибухи на військових складах у Калинівці значно скоротили оборонну здатність країни. Адже в один момент країна втратила близько 32 тисячі тонн боєприпасів. Це значно більше, аніж з цього арсеналу поставили на фронт та бойову підготовку ЗСУ. На ці потреби за чотири роки надали лише 24 тисячі тонн. Про це в статті для "Дзеркала тижня" пише Юрій Бутусов.

Тобто навіть за мінімальними оцінками збиток від вибуху перевищує весь обсяг поставок снарядів і мін з арсеналу за чотири роки війни. Боєприпаси насправді – величезна цінність, оскільки виробництва нових снарядів в Україні немає, закупівлі за кордоном через високу вартість майже не проводяться,
– зазначає Юрій Бутусов.

Читайте також: У Калинівці й надалі спостерігається поодинока детонація боєприпасів, – ДСНС

Варто зазначити, що секретар комітету ВР з оборони Іван Винник, член державної комісії з експортного контролю озброєнь, посилаючись на свої джерела в Міністерстві оборони, заявив, що реальна втрата від катастрофи в Калинівці становить 40 тисяч тонн боєприпасів.

Як йдеться в статті, на складі в Калинівці основні втрати становлять 125 мм танкові снаряди, 122 мм реактивні снаряди РСЗВ БМ-21 "Град", 122 мм гаубичні снаряди, 82 і 120 мм міни для мінометів.

"Знищені сотні тисяч снарядів цих типів – одні з найбільш затребуваних в армії. Снаряди ці знищувати ніхто не планував, вони були або в готовому до застосування стані, або підлягали ремонту. Якщо взяти їх вартість за мінімальними розцінками, то 27 тисяч тонн, заявлених Міноборони, – це не менше 400 мільйонів доларів. Неофіційні оцінки збитку в 40 тисяч тонн означають, що вартість втрачених боєприпасів (без урахування руйнувань інфраструктури військової бази і прилеглих територій) становить не менше 600 мільйонів доларів", – підсумував Юрій Бутусов.

До слова, військова підтримка США Україні на 2018 рік складе 500 мільйонів доларів.

Читайте також: Вибух складу боєприпасів у Калинівці: "рука Москви" чи нехлюйство?

Нагадаємо, 26 вересня прогриміли вибухи боєприпасів на території арсеналу Міноборони України поблизу Калинівки. З Калинівки та прилеглих населених пунктів евакуювали близько 30 тисяч осіб. Їм дозволили повертатися до своїх домівок лише 28 вересня.

За фактом вибухів на артскладах прокуратура почала провадження за статтею 113 "Диверсія".