Андрія Оприска викликали до слідчого кабінету СІЗО, де, ймовірно, оперативний співробітник ФСБ за відсутності адвоката запитував його щодо стану здоров'я, обставин справи і умов утримання. Там військовополоненому запропонували свідчити проти інших захоплених моряків, але він категорично відмовився відповідати на питання незнайомця.

Читайте також: Сміються росіянам в очі: з'явилося унікальне фото українських моряків з суду у РФ

Також адвокат Микола Полозов повідомив, що російська влада продовжує чинити психологічний тиск на полонених українців. За його словами, Оприско подав заяву, в якій вказав, що не хоче розмовляти ні з ким у випадку відсутності адвоката чи українського консула.

Це не перший випадок тиску на Андрія Оприска, близько місяця тому до нього також приходили невідомі з розмовами та питаннями.

Випадок не поодинокий, психологічний тиск на військовополонених, що порушує положення третьої Женевської конвенції "Про поводження з військовополоненими", здійснюється як безпосередньо силами оперативників ФСБ, так і за допомогою так званої "внутрішньокамерної розробки", коли співкамерник військовополоненого свідомо діє в інтересах спецслужби,
– заявив Полозов.

Всі подібні факти спроби тиску фіксуються адвокатами. Кожен військовополонений повідомлений про свої права і знає алгоритм дій, в разі виникнення таких ситуацій знову.

Як українські моряки стали російськими військовополоненими?25 листопада 2018 року у районі Керченської протоки прикордонний корабель Росії протаранив буксир українських військових. Цей буксир був одним із трьох українських військових кораблів, які законно прямували з порту Одеси до порту в Маріуполі. У Росії заявили, що українські кораблі нібито неправомірно увійшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря РФ і прямували до Керченської протоки.

Після атаки українські кораблі продовжили прямувати до Маріуполя, проте під час виходу з Керченської протоки прикордонні судна РФ влаштували стрілянину по українських суднах. Через це 6 українських військових моряків зазнали поранень.

Росія захопила 2 українських кораблі та взяла в полон 24 українських моряків. Їх згодом арештували в окупованому Криму та вивезли до московських СІЗО. Усіукраїнські моряки заявили слідству в РФ, що є військовополоненими.

Попереднє слідство у справі моряків триватиме у Росії до 25 травня.