Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив український нардеп, керівник "Інформаційного спротиву" Дмитро Тимчук.

Він уточнив, що загострення ситуації відбувається шляхом підбурювання представників румунської громади в Україні до ігнорування норм Конституції країни. Окрім того, в цьому середовищі відбувається формування ідей сепаратистського характеру.

Читайте також: Президент Румунії влаштував демарш щодо України через закон про освіту

За інформацією Тимчука, екс-депутат від Християнсько-демократичної народної партії Молдови Владислав Кубряков на сторінках румунського інформаційного інтернет-ресурсу www.rgnpress.ro закликав громадян України румунського походження масово отримувати румунське громадянство у зв'язку з нібито порушенням офіційним Києвом "мовних прав".

За твердженнями Кубрякова, отримання громадянства Румунії не є порушенням європейських юридичних норм і дозволить відстоювати свої права як громадян однієї з країн Євросоюзу.

Крім того, в своїх висловлюваннях В. Кубряков ставить під сумнів існування сьогоднішніх державних кордонів України. Кубряков Влад має громадянства Молдови і Румунії, є співробітником одного зі структурних підрозділів МЗС Румунії, відомий як активний пропагандист ідеї відтворення т. зв. "Великої Румунії" в її історичних кордонах,
– додав український нардеп.

Тимчук також поінформував, що 1 жовтня в Румунії перед будівлею префекта Сату-Маре заплановано проведення "демонстрації солідарності з участю румунів та угорців незалежно від політичних поглядів" на підтримку угорської та румунської нацменшин Закарпатської області, права яких нібито порушує нова редакція Закону України "Про освіту".

Читайте також: Угорщина і Румунія фактично створили в нас гетто, – політолог

Організатори акції – керівники Національної партії Трансільванії (лідер Ласло Токеш) планують закликати угорців і румун Закарпаття "відстоювати свої права на виховання дітей рідною мовою", в тому числі проводячи акції громадянської непокори.

Нагадаємо, 28 вересня в Україні набув чинності закон про освіту, який визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами – державною, англійською, іншими офіційними мовами ЄС.