16-річний Степан Чубенко, шкільний активіст та воротар молодіжного клубу "Авангард". Його життя обірвалося 28 липня 2014 року. В окупованому Донецьку хлопця розстріляли сепаратисти.

"Вони боялись 16-річну беззбройну дитину. Наскільки він був сильний в своїй проукраїнській позиції. Настільки він любив Батьківщину. Мені говорив один із терористів, що хороший у вас син", – розповіла мама вбитого підлітка Сталіна Чубенко.

Влітку 2014 року Степан повертався від родичів з Києва. У рідний Краматорськ вирішив їхати через Донецьк. Мав при собі рюкзак із синьо-жовтою стрічкою та шарф футбольного клубу "Карпати". Однак додому хлопець так і не доїхав. Два тижні батьки шукали Степана. Врешті від бойовиків дізналися – сина більше немає. Його тіло повернули лише за три місяці.

Читайте також: Ігор Луценко прокоментував суд над прикордонником Сергієм Колмогоровим

Підлітка вбивали троє. Згодом зловмисники виїхали з Донецька. Одного, Вадима Погодіна, за запитом України, затримали в окупованому Криму. Однак тамтешній суд визнав його невинним і відпустив. Другого, Юрія Москальова, затримали в Росії і також відпустили. Де третій, Максим Сухомлинов, невідомо.

Лава підсудних порожня. На засідання прийшли лише адвокати. Адвокат Погодіна вважає вину свого підзахисного не доведеною, а його право на захист – порушеним. Адвокати Сухомлинова та Москальова для своїх підзахисних просили пом'якшити покарання.

Прошу призначити моєму підзахисному Москальову мінімальну міру покарання, передбачену частиною 2, статті 115. Тому що він виконував постріл під тиском Погодіна, вже у вбитого Погодіним потерпілого Чубенко Степана,
– заявив адвокат Євгеній Ковальов.

У п'ятницю 10 листопада суд оголосить свій вердикт. А 11 листопада Степану мало би виповнитись 20 років. Його мама вірить, що вбивць таки покарають.