Олешківські піски

У пошуках пустелі варто вирушати у Херсонську область. Царство піску розташоване поруч із легендарним заповідником "Асканія Нова". Розміри вражають — із заходу на схід пустеля простягається на 150 кілометрів, що робить її однією з найбільших у Європі.

Із Сахарою, звісно, не порівняєш, але тут теж можна зустріти гігантські бархани, заввишки до 40 метрів. Для сміливців проклали туристичний маршрут, хоча літо — не найкраща пора для цього. Пісок нагрівається до нестерпних 70 градусів, та й піщана буря не найприємніше, що може трапитись.

А виникла пустеля завдяки вівцям. У засновника "Асканії Нової" їх було близько мільйона. Вони не тільки виїдали траву, а ще й розбивали своїми копитами верхній шар ґрунту. До всього, у 60-х тут базувався військовий полігон для авіації – льотчики вчилися скидати сюди бомби. Додати вітер – от і рецепт створення пустелі.

Грязьовий вулкан

Єдиний в Україні вулкан є на Івано-Франківщині. Лави тут нема, але з міні-кратерів удень і вночі вихлюпуються грязі. Прокинувся наш вулкан лише 1977 року після землетрусу в Румунії. Це місце славиться не лише вулканом, але й мамонтом, якого тут знайшли на початку минулого століття.

Дністровський каньйон

І нарешті ще одне диво природи — найбільший у Європі каньйон, наймальовничіші 250 кілометрів. Починається він у Івано-Франківській області, де геологи знаходять навіть породи Юрського періоду. Скелясті схили каньйону затримують сонячне тепло, через що влітку тут майже не буває дощів, а навесні квіти розцвітають на 2-3 тижні швидше.