Ймовірно, міжнародним партнерам могли дати обіцянку до кінця року закрити 25 справ, розповідає виконавчий директор Transparency International Україна Андрій Боровик.

Читайте також: Зеленський збирається щотижня позбавляти недостойних суддів мантій

Я не думаю, що це зафіксовано в наших зобов'язаннях, і так не мало би бути. Проте судді розуміють, що на них є умовний тиск з боку влади, міжнародних партнерів та суспільства, яке вже кілька років чекає, коли корупціонери будуть покарані. Завдяки міжнародним експертам нам вдалося забезпечити доброчесних суддів. Тому вони готові і рвуться в бій, готові розглядати справи,
– заявила експертка Центру протидії корупції Галина Чижик.

Головні очікування від нового суду – що він одразу почне швидко, якісно та ефективно діяти. Проте судді досі чекають на рішення парламенту. Президент Володимир Зеленський ще 8-го липня вніс законопроєкт, який повинен зосередити суд виключно на справах топ-корупції. Якщо парламент ухвалить законопроєкт, до Вищого антикорупційного суду надійдуть справи топ-корупціонерів та НАБУ, яких є близько 200.

антикорсуд
Судді Антикорупційного суду у перший день роботи

У протилежному випадку, до суду надійде понад 2000 справ з різних судових установ та поліції. Така кількість справ автоматично заблокує роботу суду. Це пов'язано з тим, що кількість відібраних суддів ніяк не зможуть розібрати й половину з них до кінця року.

Закон не говорить, що судове рішення повинне бути в той день чи через тиждень. Але закон говорить, що розгляд справи в суді повинен був ефективним та безперервним. Суддя не повинен переходити до іншої справи, поки не закінчить поточну... Я думаю, що до Нового Року вже можуть з’явитися перші вироки Антикорупційного суду,
– додала Галина Чижик.

Як буде працювати Антикорупційний суд

Він розглядатиме справи, пов'язані з корупцією, зловживанням владою та службовим становищем, а також декларуванням неправдивої інформації.

Вищий антикорупційний суд загалом налічує 38 суддів, а саме:

  • 27 суддів першої інстанції;
  • 11 суддів апеляційної палати;

Його головою стала 37-річна Олена Танасевич. Вона, як і будь-який голова Антикорупційного суду, повинна обіймати посаду 3 роки.

Вищий антикорупційний суд працюватиме у Києві поруч з НАБУ та САП, за адресою проспект Перемоги, 41.

Читайте також: Здав корупціонера – отримав 10%: хто матиме право на винагороду

В Україні запрацював вищий антикорупційний суд
Які справи розглядатиме Вищий антикорупційний суд / інфографіка 24 каналу