Отримати врожай майже на чверть більший минулорічного вдалося завдяки сприятливим погодним умовам та збільшенню горіхових садів.

Читайте також: Домашній бізнес: як перетворити хобі у джерело прибутку

За оцінками експертів при правильному підході до цього бізнесу рентабельність може сягати 180 %.

Багато підприємців вважають досить вигідним вирощувати цю культуру. В минулому році площа горіхових садів, саме під волоським горіхом, була 18,3 тисяч гектарів. В цьому році площа зросла десь на 3 % – до 18,9 тисяч гектарів",
– зазначила аналітик Української аграрної конфедерації Неля Онищенко.

Та поки що вирощування в промислових масштабах в Україні дає лише 14 % врожаю, а от левову частку дають приватні селянські господарства. Отримати великі прибутки виробникам цьогоріч навряд чи вдасться. Закупівельні ціни впали, порівняно з минулим роком, на третину. Нині кілограм волоських горіхів на столичному ринку можна купити за 130 гривень. Утім покупців – мало – нарікають торговці.

Читайте також: Достаток, традиції, місцеве виробництво: Євген Клопотенко описав харчові вподобання українців

За свою гарну якість український горіх зазвичай високо цінувався за кордоном, зокрема, в країнах ЄС, Туреччині та на Близькому Сході. Утім, через торговельні війни США та Китаю, обмеження експорту, волоський горіх з Піднебесної заполонив європейський ринок. Конкуренцію дешевим імпортом складає Казахстан та Молдова. Відтак світові закупівельні ціни знизилися до 5 доларів за кілограм. Проте, за словами експертів, з нового року вартість цього продукту традиційно почне зростати.