"Ви добре знаєте, що я ніколи не заявляв про свої політичні амбіції. Не буду цого робити і сьогодні. Влада як така мене не цікавить", – це заява-відповідь Святослава Вакарчука на чутки про його участь у президентських перегонах. За результатами соціологічних опитувань, Вакарчук нині замкнув би трійку кандидатів на пост глави держави, поступившись лише Петрові Порошенку та Юлії Тимошенко.

Читайте також: Передвиборча гонка почалась: що означає суд над Саакашвілі та відео Вакарчука

Політолог Петро Олещук наголошує, що це політичні маніпуляції. Пропрезидентській партії вигідно "збити" рейтинг реальних претендентів.

Зрозуміло, що це не дуже вигдно нинішній опозиції. Бо це внесення у політичні рівняння певної політичної невідомої. І зрозуміло, що це може ускладнити для них політичну боротьбу,
– вважає експерт.

У своїй заяві соліст "Океану Ельзи" виголосив 10 пунктів, що має зробити влада, аби вивести країну з кризи. Цей список нагадує не що інше, як передвиборчу програму, стверджують експерти. У заяві фронтмен закликає політиків створити антикорупційний суд, змінити виборче законодавство, реформувати держслужбу та СБУ, покінчити з політичним лобізмом та тіньовими схемами.

Особисто я що побачив? Достатньо налагоджену роботу з боку політичних консультантів в напрямку формування політичного образу Вакарчука, іміджу. І що найголовніше – виголошення тез, які фактично можуть слугувати для Вакарчука політичною програмою, передвиборчою програмою,
– стверджує політолог Петро Олещук.

Самого ж Вакарчука політичним профаном назвати не можна. У 2007 році він уже мав депутатський мандат від патрії Ющенка, однак через рік склав повноваження. Згодом навчався лідерству у Єльському університеті. Зараз читає та відвідує лекції Центру демократії, розвитку та верховенства права у Стенфорді.

Читайте також: Експерт пояснив, як політики використовують Вакарчука і Зеленського

Думки ж українців про президенство Вакарчука розділилися.

"Я думаю, вся молодь буде за нього голосувати. Він класний. Всі слухають "Океан Ельзи". Він добре спілкується з людьми, зі своєю аудиторією, тому, я думаю, для нього не було б проблемою бути президентом", – сказала киянка Юлія.

Він же не політичний діяч. Для цього, я думаю, має бути покликання. Його ж покликання – співати,
– вважає киянка Ірина.

"Нові люди потрібні для того, щоб вони спробували зробити щось краще", – зазначив киянин Євген.

Якщо Вакарчук і не йтиме у президенти, то твердо заявляє, що активно займатиметься політичною діяльністю. Наступні президентські перегони стартують у 2019 році.