Біографія Аміни Окуєвої

Аміна Окуєва – громадський активіст та військовослужбовець. Народилась 5 червня 1983 року в Одесі. Згодом вона з родиною переїхала до Росії. Жила у Москві та Грозному.

Читайте також: Вбита Аміна Окуєва: її авто розстріляли під Києвом

На Батьківщину українка повернулась у 2003 році. В Одесі Аміна Окуєва здобула вищу освіту в медичному університеті імені Мечникова. Дівчина отримала диплом за спеціальністю "Загальна хірургія" та продовжила пізнавати професію в одній із лікарень Одеси.

Жінка сповідувала мусульманство. За релігійними переконаннями, Аміна Окуєва завжди носила хіджаб: і на фронті, і в повсякденному житті.

Аміна Окуєва завжди носила хіджаб – мусульманський жіночий одяг

Військова діяльність

Після початку Революції Гідності Аміна Окуєва вступила до "Самооборони", була лікарем 8-ої Афганської сотні. Ще в 2013 році жінка прогнозувала вторгнення кремлівських військ в Україну.

Відчуття, що Росія скоро оголосить війну Україні, з'явилося ще в грудні 2013 року, на початку подій на Майдані. Тоді я зрозуміла, що народ України переможе і з владою Януковича буде покінчено. В той момент я ще зі сцени хотіла виступити і сказати, що Янукович і його еліта – це лише маріонетки, за якими стоїть набагато більша сила в особі Путіна. Але мене з цією промовою тоді не пустили і сказали, що це не актуально,
– заявила Аміна Окуєва в інтерв'ю виданню "Обозреватель".

Свої моторошні прогнози жінка пояснювала тривалим проживанням в Росії. Адже їй з середини довелося пізнати РФ раніше, ніж українцям. Тому Аміна Окуєва не помилилась, та вже вкінці лютого 2014 року окупанти розпочали анексію Криму.

Читайте також: Вбивство Аміни Окуєвої: перші фото та відео з місця загибелі

З вторгненням російських військ на територію України у липні 2014 року, жінка пішла воювати у складі чеченського батальону імені Джохара Дудаєва, який згодом перейшов до підрозділу Нацгвардії "Київ-2". Щодо причин вступу до Збройних Сил України вона називала єдину – "Росія є ворогом для чеченців та українців".

Я залишила свого 13-річного сина одеським родичам і вступила в батальйон "Київ-2", стала фельдшером. Оскільки медична освіта у мене цивільна, а не армійська, то у військовому квитку записано не "лікар", а "фельдшер". Але це не звужує коло моїх професійних обов'язків. Ну, а в разі необхідності береш участь в бою нарівні з усіма – фельдшер ти чи кухар,
– розповіла Аміна Окуєва виданню "Радіо Свобода".

Згідно з документами, Аміна Окуєва була фельдшером на фронті. Українка брала участь у запеклих боях біля Дебальцевого.

В добровольчий батальйон Аміна Окуєва вступила через бажання подолати спільного ворога – Росію

Аміна Окуєва брала участь у створенні Міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва, зокрема, була його прес-офіцером. Після закінчення війни на Донбасі Аміна Окуєва планувала стати учасником миротворчої місії.

Жінка гостро критикувала як російську владу, так і чеченську. Зокрема, називала Кавказ "ахіллесовою п'ятою Путіна". Аміна Окуєва була впевнена, що через масове кровопролиття чеченці мають вроджену ненависть.

Напад на Осмаєва та Окуєву

Фатальний напад на родину добровольців АТО – не перший замах. Раніше 1 червня на Подолі у Києві сталася стрілянина, внаслідок якої вогнепальні поранення отримали двоє чоловіків, одним із яких виявився росіянин чеченського походження Адам Осмаєв. Його підозрювали у замаху на президента Росії Володимира Путіна.

Тоді чоловік домовився дати інтерв'ю начебто французькому журналісту, який власне і вистрілив в Адама Осмаєва. Окуєва встигла поранити нападника із нагородної зброї. Саме завдяки діям жінки вдалося затримати нападника.

В Осмаєва діагностували наскрізне вогнепальне поранення грудної клітки справа; поранення нижньої, середньої частини правої легені, поранення діафрагми, печінки; великий гемоторакс справа; вогнепальний перелом нижньої третини променевої кістки та правої кисті. Стан його оцінювали як вкрай важкий. Завдяки дружині Адам Осмаєв одужав та повернувся до звичного життя.

Редакція сайту 24 Каналу висловлює співчуття родині, близьким, друзям та побратимам по службі Аміни Окуєвої.