Коротко про смерть Валерія Давиденка

Попередньо, нардепа знайшли в туалеті. Виявила тіло прибиральниця. Офіс Давиденка розміщується в будинку Печерського району на вулиці Велика Васильківська, 4.

Детальніше про інцидент Депутата Давиденка знайшли застреленим у власному офісі: що відомо

У Прокуратурі Києва кажуть, що він мав вогнепальне поранення голови. Поруч із ним лежав пістолет. За словами екснардепа Сергія Лещенка, Давиденко був застреленим із власного нагородного пістолета.

Тим часом, поліція Києва розпочала кримінальне провадження за статтею про умисне вбивство.

https://24tv.ua/resources/photos/news/620_DIR/202005/1348697_13870505.png?202005025416
Валерія Давиденка знайшли застреленим у самісінькому центрі Києва / Фото Тетяни Крохмаль для 24 каналу

Основні факти з біографії Давиденка

  • Народився він 16 березня 1973 року в містечку Носівка на Чернігівщині.
  • Закінчив Національний університет харчових технологій.
  • До останнього часу офіційно проживав у тій же Носівці. Однак, на його родичів записано багато квартир у Києві.
  • Працював інженером-механіком у компанії "Український дім зв’язку", спеціалістом зі страхування в фірмах "Саламандра-Схід" та "Українська страхова група".
  • Очолював компанії "Агропрофіт" (директор) і спільне підприємство "Агродім" (генеральний директор).
  • У 2013 році президент-утікач Віктор Янукович указом призначив його заступником міністра аграрної політики та продовольства України. Але у 2014-му тодішній прем'єр Арсеній Яценюк звільнив Давиденка з цієї посади.
  • У 2014 році його знали як радника дирекції з розвитку перспективних програм Інституту інноваційного провайдингу Національної академії аграрних наук.
  • Був народним депутатом Верховної Ради VIII та IX скликань.
  • У парламенті спершу представляв Блок Петра Порошенка. А в нинішній Раді був безпартійним, щоправда входив до групи "Довіра".
  • У 2019 році балотувався до парламенту у тому ж окрузі, що і лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко.
  • У нинішній Раді був членом Комітету з питань економічного розвитку, членом груп з міжпарламентських зв'язків з Чехією, Угорщиною, Бразилією, Еміратами та Аргентиною.
  • Перебував у цивільному шлюбі з Людмилою Нестеренко. Мав двох дочок – Ольгу та Євгенію. Його молодша сестра працює вчителем в Носівській середній школі № 1.

До теми Смерть депутата Давиденка: колеги відкидають версію про самогубство

Даивденко, загибель, самогубство, нардеп, біографія, вбивсство, Рада
Карточка Валерія Давиденка на сайті Верховної Ради / Скриншот

Як Валерій Давиденко став агробароном

Оскільки Валерій Давиденко народився у родині колгоспників, то і судилося йому все життя пов’язати з агропромисловістю.

Так, в 1995 році він отримав освіту в Українському університеті харчових технологій за спеціальністю "інженер-механік обладнання харчових виробництв". А за деякий час раптово став директором компанії "Агропрофіт". Давиденко переконував, що допомогли йому в цьому колишні викладачі інституту. Ті, зі свого боку, розробили проєкт ковбасного цеху в одному з сіл на Чернігівщині та запросили майбутнього політика попрацювати керівником.

На такій високій посаді він пропрацював два роки. Потім були роботи в різних фірмах, про що ми згадували вище. Також він їздив на заробітки за кордон.

У підсумку, в 2004 році, як зізнавався сам Давиденко, йому пощастило: знайомі вели в Бахмачі переговори, щоб взяти в оренду землю, та запросили його. Так він очолив підприємство "Агродім", яке було створено в 2003-му. Перший керівник компанії не зміг налагодити процес і встряв у сумну кредитну історію.

Згодом "Агродім" розростеться в цілу агроімперію майбутнього нардепа. На півдні Чернігівської області у Давиденка будуть десятки тисяч гектар землі, цукровий завод й інші активи. За інформацією ЗМІ, допомогли йому вибитись у великі бізнесмени люди, які згодом стануть близькими до сім'ї Януковича.

Цікаво, що в 2017 році Давиденко говорив, що ще в 2013-му позбувся свого агробізнесу – коли пішов у народні депутати. Водночас компанія "Агродім" розміщується на території виборчого округу нардепа.

Даивденко, загибель, самогубство, нардеп, біографія, вбивсство, Рада
Усе своє життя Валерій Давиденко пов'язав із селом і сільським господарством

Зв’язки Давиденка з владою: від Януковича до Порошенка

У 2007 році Давиденко разом із партнерами Юрієм Колобовим і Борисом Приходьком стають власниками "Терра банку". Згодом Колобов стане міністром фінансів в уряді Миколи Азарова. Натомість Валерій Давиденко отримав посаду заступника міністра аграрної політики. У відомстві він працював під керівництвом Миколи Присяжнюка, очолював наглядову раду Державної продовольчо-зернової компанії України.

Зауважимо, що результати роботи Валерія Давиденка призвели до багатомільярдних фінансових претензій з боку Китаю. Отримавши у КНР кредит на 3 мільярди доларів в обмін на постачання зерна, Державна продовольчо-зернова компанія України відправила вантажів лише на 153 мільйони. А "китайське" зерно у цей час виїжджало в інші країни за вищим цінами.

Сумна доля також очікувала й на "Терра банк". У 2014 році від однієї з найстаріших фінустанов не залишилося нічого й туди було запроваджено тимчасову адміністрацію.

Юрій Колобов, Даивденко, загибель, самогубство, нардеп, біографія, вбивсство, Рада
Юрій Колобов (праворуч) / Фото: ForUm

З приходом нової влади Давиденко балотувався до Ради. Йшов він під брендом партії "Заступ". ЗМІ пишуть, що це був локальний проєкт на одні вибори – у Чернігівській області політсила буквально засівала округ грошима, пропонуючи агітаторам удвічі більше за конкурентів. Партія навіть роздавала гроші за голос на користь Давиденка (зокрема, поліція затримала довірених осіб партії з 257 тисячами гривень в мішку). У підсумку, за місяць до виборів, "Заступ" вже став лідером – але не симпатій виборців, а інтернет-джинси. Саме партія Давиденка замовляла понад третину всіх проплачених новин на українських сайтах.

Зрештою Давиденко став народним депутатом. У Раді VIII скликання він увійшов до БПП. Але був непомітним парламентарем: практично не виступав, не подавав законопроєкти. За даними сайту, "Слово і діло" нардеп не виконав практично нічого зі своїх обіцянок. Навіть не голосував за визнання нелегітимними виборів в Держдуму в окупованому Криму.

Зверніть увагу Страшна звістка: Разумков вимагає негайно розслідувати смерть депутата Давиденка

Даивденко, загибель, самогубство, нардеп, біографія, вбивсство, Рада
Валерій Давиденко під час роботи у Верховній Раді / Фейсбук Валерія Давиденка

Що відомо про декларацію Валерія Давиденка

Нерухомість

Володіє квартирою в Бахмачі на Чернігівщині (44,7 квадратних метра), будинком у Носівці (107,4 квадратних метра) та гаражем у Києві (36 квадратних метра). Також він є власником офісу в Києві та бере в оренду чотири офіси на Чернігівщині (записано як приймальня нардепа).

На його дружину записано 2 земельні ділянки в Козині та Старих Безрадичах на Київщині (2,7 тисячі квадратних метра та 10,4 тисячі квадратних метра відповідно), 3 машиномісця в Києві, 2 квартири в Києві (155,7 квадратних метра та 88,5 квадратних метра).

Мати вбитого Валентина Давиденко у своїй власності має 3 земельні ділянки в Носівці (38,4 тисячі квадратних метра, 1 тисяча квадратних метрів і 2,05 тисячі квадратних метра).

Також родина Давиденків спільно володіє квартирою у Києві на 75,7 квадратних метрів.

Бізнес

Після обрання нардепом Давиденко переписав весь бізнес на маму. Так, вона є власницею акцій французької фірми AGROREGION, компанії "РЕГІОН-2007" (фактично це приватний митний пост в селищі Козелець, відкритий після того, як заступник міністра Давиденко посприяв закриття державного поста в Чернігові), а також десятків інших фірм, переважно сільськогосподарського напрямку діяльності.

Авто та інше коштовне майно

Його мати їздить на Toyota Land Cruiser 2017 року випуску, а співмешканка – на Infiniti FX50 2012 року випуску.

Сам Давиденко володіє 6 дорогоцінними годинниками фірм Ulysse Nardin, Maurice Lacroix, Rolex і Audemars Piguet. Крім того, він задекларував зброю: два карабіни (один із яких – мисливський) і рушницю.

Гроші

Згідно з декларацією за 2019 рік, Давиденко отримав 465 тисяч 839 гривень за основним місцем роботи, 461 тисяча 40 гривень – як кошти, пов'язані з виконанням депутатських повноважень.

Натомість його дружина заробила 1 мільйон 606 тисяч 369 гривень як дохід від зайняття незалежною професійною діяльністю.

Непогані доходи має і мати, зокрема:

  • 22 тисячі 139 гривень (від надання майна в оренду),
  • 9 тисяч 409 гривень (проценти у банку),
  • 26 тисяч 565 гривень (гонорари та інші виплати згідно з цивільно-правовими правочинами),
  • 32 тисячі 976 гривень (страхові виплати),
  • 3 мільйони гривень (дохід від відчуження цінних паперів та корпоративних прав).

Готівкою Валерій Давиденко володіє 175 тисячами доларів, а його мати – 615 тисячами доларів.

На банківських рахунках нардеп розмістив приблизно 125 тисяч гривень та майже 4 тисячі євро. Його цивільна дружина Людмила Нестеренко має в банках майже 258 тисяч гривень і 1 тисячу доларів. А мати – майже 120 тисяч гривень.

Водночас Валерій Давиденко позичив третім особам 1 мільйон доларів.

Останній допис Валерія Давиденка у фейсбуці