У розстрілах на Майдані звинуватили 24 бійців так званої "Чорної роти" командира спецроти "Беркуту" Дмитра Садовника. Останнього затримали і відпустили. Так вирішила суддя Світлана Волкова. Після цього він одразу втік до Росії, як і більшість екс-"беркутівців". Тож сьогодні на лаві підсудних лише п'ятеро підозрюваних. Їх звинувачують у вбивстві 48 людей.

"Як вони стріляли у 24 людей, то 24 людини мають сісти", – вважає батько загиблого Героя України Івана Тарасюка Микола.

Читайте також: Чого вдалось досягти постмайданній Україні: очікування і реальність

Справу по суті щодо п'яти "беркутівців", що залишились під вартою, розглядають 1,5 роки. Зараз продовжуються допити потерпілих і свідків. І це найрезультативніший процес, кажуть в прокуратурі. По інших справах результати гірші.

"Підозрювані, яким інкримінували 3 вбивства і 33 вогнепальних поранення, звільнені з-під варти. Все, вони втекли в Російську Федерацію. Ті, що тут є по командирах Харківського, Львівського "Беркуту", фактично по 1,5 роки справа не може початися по суті розглядатись через зміни підсудності, самовідводи, відводи суддів", – прокоментував начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

Припинити це може лише Вища рада правосуддя. Але там постійно відкладають розгляд вже більше 10 скарг на суддів, що ведуть справи Майдану, кажуть адвокати. Вони переконані, що саботувати покарання винних – вказівка згори.

Вище політичне керівництво. Очевидно, воно контролює зараз все в цій державі,
– сказав адвокат родин Небесної Сотні Віталій Титич.

Так, частина підозрюваних у злочинах проти Майдану й досі перебуває на керівних посадах в МВС. Їх інавіть не відсторонили на час слідства. Це, наприклад, начальник управління громадської безпеки Нацгвардії Володимир Гриняк. Його звинувачують у виплаті в 30 мільйонів гривень незаконних премій "Беркуту". Чи начальник відділу превентивної діяльності Нацполіції Ігор Бабич. Його прокуратура підозрює у безпосередній організації протидії протестувальникам 18 та 19 лютого 2014 року. У них надто впливовий адвокат, каже Сергій Горбатюк.

Заступник начальника поліції проводить в суді дні, доводячи, що ці люди є корисними і їх не треба заарештовувати або відсторонювати. Міністр дозволив собі сказати без огляду матеріалів справи, що обвинувачення є надуманими,
– зазначив Горбатюк.

Тим часом, генпрокурор пафосно анонсує заочне засудження у цій справі екс-міністра МВС Віталія Захарченка і Віктора Януковича. Хоча сам скоротив спецпідрозділ розслідувань з 60 до 40 людей.

Більше – дивіться у сюжеті.