Про те, що Атамбаєва звинуватили у вбивстві, що сталося під час штурму його будинку 7 серпня 2019 року, повідомило видання Kloop.

Читайте також: Казахстан і Киргизстан скаржаться на Росію: заважає торгувати з Україною

Постріл у груди, від якого загинув Ніязбеков, був зроблений зі снайперської гвинтівки, оформленої на Атамбаєва,
– повідомив глава МВС Киргизстану Кашкара Джунушаліев.

Депутат парламенту Киргизстану Тинчтик Шайназаров заявив, що відповідальність за події в Кой-Таші "цілком і повністю лежить" на Атамбаєві та його прихильниках. За його словами, президент намагався дискредитувати державну владу та разом з прихильниками готував масові заворушення.

Що відомо про штурм будинку експрезидента

  • 7 серпня 2019 року у селищі Кой-Таш у Киргизстані спецназ штурмував резиденцію 4-го президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва.
  • Прихильники політика, яких назбиралося кілька сотень, відбили резиденцію та звільнили Атамбаєва. Внаслідок сутичок постраждали понад 80 людей, один правоохоронець загинув, а спецназ Державного комітету нацбезпеки не зміг затримати колишнього президента.
  • Сам Атамбаєв визнав, що застосовував вогнепальну зброю. Він пояснив, що попереджав, що чинитиме опір.
  • 8 серпня була друга спроба штурму резиденції, й Атамбаєва таки затримали.

Що відомо про Алмазбека Атамбаєва

  • Був президентом Киргизстану з 2011 по 2017 рік.
  • У червні 2019 року парламент позбавив його недоторканості.
  • Президенту загрожує довічне ув’язнення за звинуваченнями у корупції. За версією спеціальної депутатської комісії, експрезидент причетний до корупційних схем при модернізації ТЕЦ Бішкеку, що призвело до аварії на об’єкті у 2018 році. А також його підозрюють у незаконному привласненні земель та звільненні кримінального авторитета Азіза Батукаєва у 2013 році.