Та не всі депутати однаково корисні у будівлі на Грушевського. Експерти аналітичної платформи VoxUkraine нещодавно представили результати свого великого дослідження.

Вони спробували розрахувати коефіцієнт корисної дії кожного окремого депутата, виходячи з того, чи голосував він за законопроекти, спрямовані на ухвалення важливих реформ. Таких як боротьба з корупцією, децентралізація, реформа банківського сектору, регулювання бізнесу і реформи, які посилюють енергетичну незалежність держави.

У результаті вийшов рейтинг, про деякі особливості якого ми й поговоримо.

Реформатори

Перша особливість. Виявилось, що прізвища народних обранців, які найбільше підтримували реформаторські законопроекти, майже невідомі громадськості. На телебаченні, ми, зазвичай, бачимо зовсім інші обличчя, розкручених спікерів партій. Але зараз не про них. Першу сходинку у рейтингу депутатів-реформаторів посідає нардеп Іван Спориш із БПП, другу – Микола Величкович з "Народного фронту", третю – Олександр Кодола, теж з "Народного фронту".

Читайте також: Про сірого кардинала української політики – Віктора Медведчука

Серед лідерів рейтингу переважно депутати "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту". І це теж легко пояснити – без голосів коаліції закони не можуть прийматися. Тому навіть якщо опозиціонери подають реформаторські закони, але згоди коаліції не має – це провал. Серед аутсайдерів же рейтингу прізвища добре відомі. Останню, 422 сходинку, посідає втіклий депутат Сергій Клюєв. Йому вже точно не до Ради і реформ.

А другий з кінця – Андрій Білецький, лідер "Національного корпусу". Також майже не відзначилися підтримкою реформаторських законопроектів депутати "Опозиційного блоку" – Сергій Льовочкін і його сестра Юлія, та зірки телеефірів із партії "За життя" – Євген Мураєв та Вадим Рабінович.

За реформи вони не голосують, але вже мають високі політичні рейтинги. Ще одна особливість, яку помітили аналітики VoxUkraine. Навіть серед депутатів коаліції, які ніби-то мають підтримувати усі реформаторські законопроекти, є багато нардепів, які цього просто не роблять.

Наприклад, у "Народному фронті", це Євген Дейдей і Денис Дзензерський. У БПП ще більше тих, хто потрапив у 4 і 5 сотню рейтингу. Народний депутат БПП Віталій Чепинога може легко зібрати кілька тисяч лайків під своїм іронічним постом у Fb, а от у реальності, у підтримці реформ він мало зацікавлений. Його показник лише 6%.

Читайте також: Що змінилося після Революції Гідності в Україні

Серед некоаліційних фракцій, найбільш прореформаторська – це фракція "Самопоміч". Потім йде "Радикальна партія" Олега Ляшка і "Батьківщина". У Ляшка, попри свій скандальний імідж, високий коефіцієнт корисної дії у своїй фракції – 74%. А от лідерка "Батьківщини", навпаки, цим похизуватися не може.

Також виявлялось, що для того, щоб приймати реформаторські законопроекти, необов’язково мати великий політичний досвід. Індекс підтримки реформ у тих, хто вперше зайшов у парламент на 22 пункти вище, ніж у тих, хто пройшов вже багато скликань.

І ще одне цікаве спостереження аналітиків. Жінки депутати активніше голосують за реформи, ніж чоловіки. Їхній середній індекс підтримки реформ – 64%, що на 6% більше, ніж у депутатів чоловіків. Але є один фактор, який дослідники не врахували у своєму аналізі, а на мою думку, цей фактор надзвичайно важливий – це репутація.

Антиреформатори

І це не така вже й абстрактна річ, яку на перший погляд, неможливо виміряти. Особисто мене здивувало, що 11-у сходинку у цьому рейтингу реформаторів посідає нардеп Борислав Розенблат, фігурант гучного розслідування НАБУ, який за твердженням прокурорів, залучений у корупційну схему із видобутку бурштину.

Читайте також: Як протести під парламентом перетворилися на мітинги проти влади

Неможна однією рукою змінювати країну, а іншою – її розкрадати. У такому варіанті підтримані реформи будуть втілюватися у реальне життя дуже довго. Претензії правоохоронних і антикорупційних органів до нардепів – це теж важливий показник.

Тим не менше, все одно, це важливий рейтинг. Глядачам же я раджу оцінювати роботу депутатів, не тільки по публічними виступам і телеефірам. Красиві слова і порожні обіцянки не змінюють країну. Її змінюють реформи. І сподіваюсь, що їх буде набагато більше.

З вами була програма Політична кухня і Крістіна Бердинських. До зустрічі, як завжди, на 24-му каналі.