У Стародавньому місті-державі Карфагені існував жорстокий обряд жертвопринесення дітей верховному божеству Баалу, або Молоху. За це ідол з тілом людини і головою тільця, за місцевими віруваннями, захищав народ від усіляких напастей.

Якщо ж Карфагену загрожувала велика небезпека, в хід ішла особливо шанована жертва – первістки знатних родів.

Читайте також: Великі битви. Грандіозний поєдинок 300 спартанців

Римський історик Діодор писав: аби врятувати своїх нащадків, карфагенська еліта спеціально ростила "про запас" дітей з бідних сімей та рабів. Їх віддавали в жертву богу замість своїх рідних. Можливо, саме так був врятований своїм батьком від жахливої загибелі той, кого світ визнав одним із найвеличніших полководців – Ганнібал.

Ганнібал Барка

Ганнібал Барка – син карфагенського полководця Гамількара. Ще дитиною він присягнув батькові, що все своє життя покладе на боротьбу із ненависним Римом. І свого слова дотримав.

Полководець у другому поколінні, Ганнібал свій талант неодноразово демонстрував саме у протистоянні із римлянами. Проте, саме цей талант зіграв із ним злий жарт.

Як запеклий ворог Сципіон перейняв найуспішніші рішення Ганнібала й використав їх проти видатного полководця – дивіться у програмі.