Про зустріч Ірини Венедіктової з представниками Ради Європи повідомляє Офіс генарального прокурора України.

Цікаво Венедіктова з'їхала з держдачі в Пущі-Водиці: причини

Крім очільниці української прокуратури, участь у зустрічі взяли троє представників Ради Європи:

  • Верена Тейлор – директорка програм Гендиректорату програм РЄ,
  • Олена Литвиненко – тимчасова голова Офісу РЄ в Україні,
  • Натіа Джапарідзе – менеджерка проєкту Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції в Україні.

У ході робочої зустрічі Ірина Венедіктова поскаржилася, що гарантія незалежності українських прокурорів опинилася під загрозою незалежності. Мовляв, усе через низькі зарплати, закладені в держбюджеті на 2021 рік.

Крім цього, Венедіктова похвалилася проведенням переатестації в обласних прокуратурах. Мовляв, це вдалося зробити навіть у період пандемії, не зупиняючи жодні процеси.

Таким чином зараз працюють 26 обласних прокуратур і 4 спеціалізовані у військовій та оборонній сферах у регіонах. Минулого тижня їхні керівники звітували про перший місяць своєї діяльності,
– розповіла генпрокурорка.

Яку зарплату прокурорів заклали в держбюджет

  • Проєкт державного бюджету визначає, що для обрахування посадових окладів прокурорів встановлюється окремий прожитковий мінімум (1000 грн). Рядовий прокурор окружної прокуратури отримуватиме 20 таких мінімумів на місяць, тобто 20 тисяч гривень.
  • Решта прокурорів отримуватимуть більше. Наприклад, працівник Офісу Генпрокуратури отримуватиме 26 тисяч гривень, а генеральний прокурор – 34 тисячі гривень.
  • При цьому в держслужбовців, зокрема й прокурорів, передбачені різноманітні надбавки – за вислугу років, інтенсивність праці, щомісячні надбавки тощо. Вони можуть перевищувати сам щомісячний оклад.