Загалом законопроєкт демокартичний, на думку Венеційської комісії, але деякі положення потрібно уточнити. Відповідне рішення опубліковано на сайті Ради Європи, повідомляє "РБК-Україна".

Дізнайтеся Коли Рада розгляне законопроєкт про референдум

Висновки Венеційської комісії

Комісія дала рекомендацію чітко прописати, що з точки зору загальнонаціонального значення не повинно бути додаткових критеріїв, якщо необхідну кількість підписів про проведення референдуму зберуть.

В іншому випадку, якщо збір значної кількості підписів не вважається доказом національного значення, повинні бути інші чіткі об’єктивні критерії для того, щоб пропоноване питання вважалося таким, що має загальнонаціональне значення,
– сказано в рекомендаціях.

Які ще рекомендації опублікувала Венеціанська комісія:

  • Переглянути процедуру референдуму в межах "народної ініціативи" з метою "надання парламенту ролі до і після голосування".
  • Вказати, який орган уповноважений насамперед визначати, чи відповідає питання загальнонаціональному значенню.
  • Розглянути питання про включення в законопроект додаткового обмеження на одночасну організацію всеукраїнського референдуму і місцевих виборів.
  • Законопроєкт повинен бути змінений таким чином, щоб на кожному референдумі було збалансоване представництво прихильників і противників, які беруть участь в засіданнях ЦВК.
  • Публікувати в офіційній газеті текст, який буде винесено на референдум, і можливі законодавчі наслідки.
  • Заборонити органам держвлади впливати на результати голосування шляхом проведення надмірної односторонньої передвиборної агітації і вимагав від органів влади зберігати об’єктивність в своїх заявах
  • Передбачити переконливі і ефективні санкції за порушення, пов’язані із засобами масової інформації.
  • Встановити підстави і процедури анулювання результатів на рівні ділянки, округу або країни, а також їх наслідки на основі об’єктивних критеріїв та обмежуючись випадками, коли на результати виборів могли вплинути.

Що таке Венеційська комісія?

Це дорадчий орган Ради Європи з питань конституційного права, котрий надає висновки про відповідність проєктів законодавчих актів європейським стандартам та цінностям.

Офіційна назва – Європейська комісія за демократію через право. Комісія є форумом, в ході якого країни можуть обмінюватися інформацією, вчитися один у одного, обговорювати ідеї і проекти, пов'язані з конституційними питаннями.

Що передбачає законопроєкт про референдум: коротко

  • Запропонований законопроєкт передбачає: щоб організувати референдум за народною ініціативою, слід зібрати щонайменше 3 мільйони підписів мешканців України. При цьому вони повинні представляти як мінімум 2/3 адміністративно-територіальних одиниць, передбачених Конституцією України.
  • Законопроєкт допускає можливість електронних голосувань під час референдуму.
  • Питання для національного референдуму мають бути чіткі, без подійних тлумачень, а відповіді на них повинні бути "так" або "ні".
  • Референдум не можна проводити у разі введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного чи надзвичайного стану.