Річ у тім, що рекомендації Венеційської комісії не завжди можливо використати у реаліях української політики. Про це представник президента в КСУ заявив в ефірі 24 каналу.

Цікаво Зеленський проведе онлайн-зустріч з Венеційською комісією: що відомо

"Дійсно, отримавши 2 висновок і проаналізувавши його, є неоднозначна ситуація, неоднозначне сприйняття", – наголосив Веніславський.

Як він зазначив, Венеційська комісія рекомендує, що для призначення нових суддів Верховною Радою необхідно внести зміни до Конституції. Їх має підтримати кваліфікована більшість – 300 народних депутатів.

Я думаю, це може в наших політичних українських реаліях взагалі заблокувати призначення суддів КСУ,
– запевнив Веніславський.

► Дипломатичні натяки Венеційської комісії

Також Веніславський сказав, що у 2 висновку є дипломатичні натяки комісії. В одному з них мовиться про корупційні діяння.

"Якщо під час розгляду справи було корупційне діяння з боку судді, до прикладу, отримання хабаря, це може бути підставою для перегляду рішення КСУ. Якщо оцінити в комплексі, то можна сказати, що комісія не виключає того факту, що судді могли діяти не без особистих зацікавленостей", – пояснив Веніславський.

Зверніть увагу Венеціанська комісія опинилась у незручній ситуації, – Рябошапка про висновок щодо КСУ

► Переваги висновку

За словами представника президента, дуже важливо, що у висновку вказали, що рішення КСУ є підставою для майбутнього реформування суду.

Якщо в комплексі подивитись на 2 висновки – це підтверджує нашу позицію, що рішення КСУ є фактично сумнівно легітимним. Якщо з цим рішенням Венеційська комісія пов'язує необхідність реформування – це очевидно, що зміст рішення (КСУ – 24 канал) викликає занепокоєння, – підсумував Веніславський.

Скандальне рішення КСУ: головне

  • Скандальне рішення КСУ ухвалив 27 жовтня. Тоді визнали покарання за брехню у деклараціях неконституційним.
  • На ситуацію відреагували і в ЄС. Там запевнили, що без антикорупційної реформи надання фінансової допомоги та безвізу є неможливим.
  • Аби побороти конституційну кризу, президент Володимир Зеленський подав у Раду законопроєкт про звільнення суддів КСУ. Водночас спікер парламенту Дмитро Разумков зареєстрував альтернативний. У ньому мовиться про відновлення прав НАЗК, які скасував КСУ
  • Президент закликав Венеційську комісію оцінити стан антикорупційної системи в Україні та рішення КСУ. Комісія опублікувала вже 2 висновки.