Відповідний законопроєкт авторстав "слуги народу" Галини Третьякової під №2275 доступний на сайті Верховної Ради України.

До слова Рада відхилила законопроєкт, що звільняв від декларування радників Зеленського

Крім проваленого голосування в другому читанні, депутати також провалили направлення законопроєкту на повторне друге читання в комітет. Підтримали постанову лише 209 обранців.

Що передбачає законопроєкт

Його основна мета – дозволити уряду призначати й звільняти директора Фонду соціального страхування шляхом голосування членів Кабінету Міністрів.

Перед таким голосуванням потенційну кандидатуру очільника Фонду мало подати Міністерство з питань соціальної політики. Далі вже сам директор міг би призначати собі трьох заступників за погодженням з Мінсоцполітики.

У пояснювальній записці ініціатори законопроєкту зазначили, що ключова мета – привести витрати Фонду соцстрахування у відповідність до фінансових можливостей.

Мета в забезпеченні економного й раціонального використання грошей Фонду, посилення відповідальності членів його правління й посадових осіб виконавчої дирекції,
– мовиться у пояснювальній записці.

Хто нині призначає директора Фонду?

Це робить саме правління Фонду соціального страхування. Головою обирають з-поміж членів правління, куди входять по 7 представників від уряду, застрахованих осіб і роботодавців.

Кожна з цих груп пропонує свою кандидатуру, а всі разом ухвалюють рішення. Голова Фонду також призначає собі двох заступників – представників протилежних груп.