За який законопроєкт не голосували нардепи

У середу, 15 січня, на висновок до Конституційного суду нардепи мали б направити відповідний законопроєкт зі змінами до Конституції.

До теми: За кнопкодавство буде кримінальна відповідальність: опубліковано закон

А законопроєкт про децентралізацію стояв першим на порядку денному, однак його просто проігнорували. Цей документ вносили у Верховну Раду ще торік. Але він не пройшов погодження у профільному комітеті. Бо там було положення про те, що Верховна Рада нібито матиме право змінювати правовий статус будь-якого регіону. У цьому законопроєкті передбачено створення інституту префектів.

Що таке децентралізація?Це передання повноважень і фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування. За задумом реформи, сільські, селищні міські ради та їхні виконкоми повинні мати широкі повноваження й достатньо коштів, щоби бути спроможними розв'язувати всі місцеві питання та нести за це відповідальність.

Що передбачає створення інституту префектів

Після ліквідації місцевих держадміністрацій та набрання чинності відповідних змін до Конституції у країні починає діяти інститут перфектів. Основна мета запровадження – створення ефективного нагляду за конституційністю та законністю рішень органів місцевого самоврядування.

Перфектом є:

  • Місцевий орган виконавчої влади.
  • Державний службовець.

Важливо! Перфект не належить до політичних посад, не змінюється зі зміною президента чи уряду, не залежить від місцевих політичних еліт.

Які функції виконують префекти

  • Наглядають за конституційністю та законністю рішень органів місцевого самоврядування.
  • Зупиняють дію незаконних актів органів місцевого самоврядування й одночасно звертаються до суду.
  • Мають менше повноважень, ніж чинні місцеві держадміністрації.

Префекти діятимуть у кожному районі й у кожній області. Для організації роботи префекта створюються секретаріати префектів.

Громади стануть більш спроможними. Але ключове, що гроші, які вони заробляють в переважній більшості будуть залишатися безпосередньо в них. Тобто умовно кажучи, не треба буде чекати якоїсь подачки із Києва,
– сказав нардеп від "Слуги народу" Віталій Безгін.

Префекти призначаються і звільняються виключно президентом за поданням уряду. Така сама процедура зараз для голів держадміністрацій.

Цікаво! Рада створила новий орган для держзакупівель ліків