Рішення прийняли під час судового засідання 19 листопада, про це повідомила пресслужба Верховного суду на своїй фейсбук-сторінці.

Дивіться також: Міхеїл Саакашвілі переїхав на нову квартиру в Одесі – фото і відео

Саакашвілі позивався до Держприкордонслужби, Державної міграційної служби та Міністерства внутрішніх справ України. Ексочільник Одеської облдержадміністрації просив визнати незаконним реадмісію до Польщі 12 лютого 2018 року.

Верховний суд залишив в силі рішення судів попередніх інстанцій, якими Саакашвілі відмовлено в позовних вимогах,
– мовиться у повідомленні.

Що таке реадмісія? Реадмісія – це, фактично, аналог екстрадиції. Єдина різниця у тому, що при екстрадиції особу відправляють до держави, з якої він походить або де проти нього відкрите кримінальне провадження, а у випадку реадмісії – на територію тої держави, звідки він востаннє перетинав кордон.

Як відбувалося видворення Саакашвілі

  • У 2015 році тогочасний президент України Петро Порошенко підписав указ про надання Міхеїлу Саакашвілі українського громадянства. Тоді третій президент Грузії очолив Одеську ОДА.
  • Згодом після конфлікту з Порошенком Саакашвілі подав у відставку та розпочав самостійну політичну діяльність в Україні – в опозиції до п'ятого президента.
  • У 2017 році Порошенко позбавив Саакашвілі українського громадянства. Підставою для цього стали буцімто недостовірні дані, вказані в анкеті при отриманні громадянства. Тоді Саакашвілі перебував в США.

10 вересня 2017 року Саакашвілі перетнув польсько-український кордон в оточенні своїх прихильників, що супроводжувалося протистоянням з прикордонниками і правоохоронцями. 22 вересня 2017 року Мостиський районний суд Львівської області визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону України. Як про це говорив сам Саакашвілі, він " перейшов кордон на руках українського народу".

  • У лютому 2018 року третього президента Грузії затримали у Києві та здійснили його реадмісію до Польщі.

У МВС України пояснили, що відповідно до вже прийнятими судовими рішеннями Саакашвілі перебував на території України незаконно, а тому з "дотриманням всіх юридичних формальностей було повернуто в країну, звідки прибув, порушуючи законодавство".

  • 28 травня 2019 року президент України Володимир Зеленський скасував рішення свого попередника про позбавлення Саакашвілі громадянства України. Вже 29 травня Саакашвілі повернувся в Україну.

  • На початку жовтня Саакашвілі повідомив, що має намір поскаржитися на Порошенко в Генпрокуратуру через висилки з України в лютому 2018 року. Головна військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за заявою Саакашвілі про насильницькі дії і незаконному його переміщенні через державний кордон України в Польщу в 2018 році.