Заява Кравчука щодо виборів на Донбасі

Як зазначив голова делегації України в ТКГ Леонід Кравчук, мовиться передусім про контроль України над кордоном і відповідні дії української влади на підконтрольних територіях. Про це Кравчук заявив у коментарі ТСН.

До теми Вибори потрібні, проте це – не самоціль, – Зеленський про окупований Донбас

За його словами, таким чином відбудеться встановлення українських інститутів влади, і ті зможуть забезпечити проведення виборів за українським законом.

Припустимо, в січні ВР ухвалює закон про особливості цих виборів. І вже можна до них готуватися – лютий, березень і частина січня. Часу вистачає. І це ж не сьогодні готується. Ми це робимо не з чистого аркуша. Вже є напрацювання, ухвалюємо закон, готуємо вибори,
– зауважив голова українського делегації в ТКГ.

Він додає, що в цьому плані слід ухвалити закони про демілітаризацію, недопущення переслідування невинних осіб (про амністію – 24 канал).

Щодо останнього Кравчук підкреслив, що не можна думати, що хтось покаже пальцем і когось судитимуть. Він наголосив, що це просто неприйнятна філософія та все має відбуватися тільки за українським законом.

"Я, наприклад, вважаю, що там можуть бути тільки мажоритарні вибори, бо там немає українських партій, там нічого немає. Які пропорційні вибори можуть бути? Не можуть. Це я так думаю і не кажу, що моя думка є істиною в останній інстанції. ВР ухвалює закон", – підсумував Кравчук.

Зверніть увагу Чому Україна створила план щодо Донбасу та які заходи він включає

Вибори на Донбасі: в чому пролягає проблема

  • Росія вимагає спершу провести вибори на Донбасі згідно з мінськими угодами, а контроль над кордоном окупанти повернуть Україні згодом.
  • Україна ж має іншу позицію: спершу прибрати окупаційні війська, повернути кордон (тобто, гарантувати безпеку в регіоні), а вже потім проводити вибори. Адже якщо кордон контролюватиме Росія, вона буде, як і раніше, постачати бойовикам гроші, зброю тощо. Водночас це унеможливлює проведення демократичних і мирних виборів у регіоні.
  • Відзначимо, що пункт 4 постанови Ради про призначення місцевих виборів у 2020 році зауважує, що в Донецьку і Луганську вибори провести неможливо, поки там – війна та неконтрольований Україною кордон із Росією.