Як білоруси обирали президента та чи були порушення на дільницях – читайте у матеріалі 24 каналу.

Важливо Лукашенко перемагає з величезним відривом: результати екзитполів на виборах президента Білорусі

Як стартували президентські вибори у Білорусі

Дострокове голосування за президента Білорусі розпочалося ще 4 серпня і закінчилося 8 серпня. За цей час явка виборців склала 41,7%.

За попередніми припущеннями, на цьогорічних виборах змогли проголосувати приблизно 6,8 мільйона білорусів на 5 767 виборчих дільницях. Ще 44 ділянки для голосування сворили за кордоном. В Україні проголосувати можна було у диппредставництві Білорусі в Києві.

Хто перемагає на виборах

За даними національного екзит-полу, впевнену перемогу здобув чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко, який випередив свою головну конкурентку Світлану Тихановську аж на 72,9%.

Результати екзит-полів Білорусі

  • Олександр Лукашенко – 79,7%,
  • Світлана Тихановська – 6,8%,
  • Анна Канопацька – 2,3%,
  • Андрій Дмитрієв – 1,1%,
  • Сергій Черечень – 0,9%,
  • проти всіх – 9,2%

"Радіо Свобода" вже опублікувала екзит-пол за межами Білорусі. Відповідно до них, Світалана Тихановська набирає 71,28% голосів, а Лукашенко – лише 10,09%.

Також попередні результати озвучила ЦВК Білорусі: Лукашенко набирає 82,08% на закритих дільницях у п'яти регіонах, а Тихановська – 6,98%.

Зауважимо, якщо після офіційного підрахунку усіх голосів один з кандидатів набере більше 50%, то другого туру не буде.

Як пройшли вибори у Білорусі

Військова техніка у центрі Мінська

На вулицях білоруської столиці напередодні виборів з'явилася військова техніка. Білоруських силовиків перевели на посилений режим служби.

Очевидці зафільмували у центрі Мінська колону з військових вантажівок. А біля Палацу Республіки та Палацу профспілок на Жовтневій площі в білоруській столиці виставили огородження.

У центрі Мінська з'явилася військова техніка: дивіться відео

Техніку до Мінська почали зганяти ще вночі, а вдень це продовжилося. Станом на вечір неділі в білоруській столиці можна побачити водомети, броне- та спецавтомобілі. Також до центра міста відправили загони силовиків, деякі з них є озброєними. Останні вже перекрили кілька центральних вулиць і площ.

Масові проблеми з інтернетом

У Білорусі спостерігаються перебої з домашнім і мобільним інтернетом під час основного дня голосування на президентських виборах. Деякі соцмережі та Youtube взагалі не працюють.

Проблеми з доступом до інтернету в білорусів розпочались близько 8 ранку. Це збіглось із початком голосування на виборах. Національний центр реагування на комп'ютерні інциденти Білорусі запевняє, що державні ресурси зазнали хакерської DDOS-атаки. Мовляв, саме тому інтернет в країні працює з перебоями.

Лукашенко проголосував на президентських виборах

Чинний білоруський президент Олександр Лукашенко проголосував на виборах вранці. Він прийшов на дільницю разом із молодшим сином Миколою. Спілкування Лукашенка з членом виборчої комісії і безпосередньо саме голосування чинного президента Білорусі журналісти фіксували на камери.

Лукашенко проголосував на президентських виборах у Білорусі
Лукашенко проголосував на президентських виборах у Білорусі / Фото Tut.by

Цікаво Під баян і з квітами: Лукашенко проголосував на президентських виборах у Білорусі – відео

Головна конкурентка Лукашенка Тихановська також віддала свій голос

Тихановську на дільниці зустрічали майже дві сотні її прихильників і багато журналістів. Цікаво, що політикиня мала на руці білу стрічку, яку білоруська опозиція зробила символом чесності та змін.

Під час спілкування з представниками ЗМІ Тихановська заявила, що очікує на чесні вибори. А щодо силових розгонів і провокацій, то вона не знає, який сценарій приготувала чинна влада.

Я хочу чесних виборів, я до них закликала. Я дуже хочу, щоб вибори були чесними, тому що якщо влада нічого боятися, якщо весь народ за Олександра Григоровича, то ми ж з цим погодимося, якщо вибори є чесними,
– заявила кандидатка у президенти.

Як голосувала Світлана Тихановська на виборах президента Білорусі – 2020: відео

Тим часом, Вероніка Цепкало – одна із соратниць Тихановської та дружина екскандидата у президенти Валерія Цепкала – виїхала з країни через страх кримінального переслідування. Наразі вона перебуває у Москві.

Як голосували в Україні

В обід у Києві під посольством Білорусі зібралося понад 300 охочих проголосувати. Люди у черзі змушеним були чекати по кілька годин. А причиною є обмеження через ситуацію з коронавірусом. Проте самі виборці не виключають навмисне затягування процесу.

Більше того, перед входом до дільниці людей перевіряли металошукачами, попереджали про заборону фотографувати та знімати на відео. На самій виборчій дільниці працювали дві кабіни для голосування.

Вибори президента Білорусі – 2020: перебіг голосування в Україні – відео 24 каналу

Жорстке затримання журналістів "Дождя"

У Мінську брутально затримали кореспондентів російського опозиційного телеканалу "Дождь" Володимира Роменського та Василя Полонського, а також оператора Миколу Антипова. Сталося це після того, як вони поспілкувалися з соратницею головної конкурентки Лукашенка на виборах Світлани Тихановської – Марією Колесніковою. Цікаво, що останню також затримували напередодні ввечері, але вже відпустили.

На кадрах, які ширяться мережею, видно, як силовики скрутили трьох чоловіків і відвезли їх у невідомому напрямку. Правоохоронці були в масках, але в цивільному одязі. Також вони не мали відповідних розпізнавальних знаків.

Дивіться відео затримання журналістів "Дождя" в Мінську

У МЗС Росії повідомили, що затримання сталося через те, що представники ЗМІ не мали акредитації на вибори. На телеканалі "Дождь" кажуть, що вони подали всі необхідні документи ще місяць тому, однак дозволи їм ніхто так і не дав. Хоча запитували про підтвердження щодня.

Згодом стало відомим, що в квартирі, де зупинилися росіяни, провели обшуки. А самих жуналістів білоруська влада готується депортувати. Наразі вони перебувають у будівлі Головного управлінні боротьби з організованою злочинністю та корупцією МВС Білорусі.

Початок мітингів і затримань після голосування

Ввечері 9 серпня, після того, як закрилися виборчі дільниці, сотні білорусів почали виходити на площі своїх міст. Багато людей не встигли віддати свій голос, як вибочі дільниці закрилися.

Окрім того, чимало білорусів не погоджуються з попередніми результатами голосувань і вимагають справделивості. Однак правоохоронці були готові до такого сценарію, тож у великих містах Білорусі почались жортскі затримання та сутички.

У Могильові ОМОН намагається розігнати протестувальників: відео

https://t.me/nexta_live/5521

Незважаючи на сутички, у центр Мінська продовжують їхати люди. По всій столиці – затори, а водії масово сигналять.

Ситуація в Білорусі після закриття дільниць: відео

https://t.me/nexta_live/5526

Явка на виборах

Станом на 16:00, за даними ЦВК Білорусі, проголосували вже 73,40% виборців. Також у Центрвиборчкомі заявили, що голосування можна вважати таким, яке відбулося.

  • Мінськ – 58,79%;
  • Брестська область – 75,11%;
  • Вітебська область – 75,05%;
  • Гомельська область – 81,87%;
  • Гродненська область – 75,66%;
  • Мінська область – 72,30%;
  • Могильовська область – 80,29%.

Попередні підсумки голосування мають оголосити 10 серпня.

Хто змагається за президентське крісло

У 2020 році охочих позмагатися за президентське крісло виявилося чимало. Щоправда, не всім опозиціонерам чинного президента вдалося стати кандидатами у президенти. Це пояснюється тим, що білоруська влада негативно налаштована проти опозиції Лукашенка та не гребує такими засобами як погрози та арешти.

До прикладу, одразу двоє потенційних кандидатів у президенти стали жертвами переслідувань. Мовиться про:

  • Опозиціонер Валерій Цепкало збирався балотуватися на майбутніх президентських виборах у Білорусі. Втім, його кандидатуру не зареєструвала ЦВК. Згодом він дізнався, що його можуть заарештувати, а дружину – позбавити батьківських прав. Після цього Цепкало разом з дітьми виїхав спершу до Москви, але потім перебрався у Київ.
  • Іншого опонента Лукашенка Сергія Тихановського заарештували за мітинг, який відбувся 27 травня у Могильові. Він і досі перебуває у слідчому ізоляторі Мінська. Додамо, що напередодні виборів його дружина, яка вирішила балотуватися замість чоловіка, вивезла дітей до ЄС. Сталося це через погрози позбавити її батьківських прав.

Зверніть увагу Опонент Лукашенка Цепкало пояснив свою позицію щодо війни на Донбасі

Тож, кандидатами на президентських виборах у Білорусі стали:

  • чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко;
  • дружина політв'язня Світлана Тихановська;
  • ексдепутатка нижньої палати парламенту Анна Канопацька;
  • співголова громадського руху "Говори правду" Андрій Дмитрієв;
  • глава партії "Білоруська соціал-демократична Грамада" Сергій Черечень.

Неспокійний тиждень напередодні виборів

Виборча кампанія 2020 року супроводжувалася масовими протестами. Мітинги почалися ще на етапі збору підписів. Після того як Цепкало і Бабарику відмовили в реєстрації, люди стали виходити на вулиці, шикуючись у так звані ланцюги солідарності.

За час виборчої кампанії, за даними місцевих правозахисників, силовики затримали близько 1,4 тисячі осіб, кілька сотень були заарештовані. Міжнародні правозахисні організації закликали білоруську владу звільнити затриманих і припинити репресії щодо громадянського суспільства.