Судний день вже близько: американці простоюють черги, щоб віддати голос

Тим часом кандидати сфокусували свою увагу на ключових штатах, від яких може залежати доля виборів. Байден провів вихідні в Мічигані та Пенсильванії, залучивши до кампанії Барака Обаму. Трамп вирушив у Мічиган, Айову, Північну Кароліну, Джорджію та Флориду. І все це за один день.

Читайте також На кону майбутнє всієї земної кулі: чого чекати від виборів у США?

Але серед всіх штатів особливо цікаво виглядає Пенсильванія – в обох штабах кандидатів визнають, що без неї здобути Білий дім буде дуже складно. За опитуваннями, відрив між Байденом і Трампом там зовсім невеликий, – терези можуть схилитись в будь-який бік.

Штат, який двічі голосував за Обаму, але в 2016 обрав Трампа, цього року може полоскотати нерви обом партіям. Я б слідкував за ним особливо пильно – а також за Арізоною, Флоридою і Північною Кароліною.

Зазвичай ім'я переможця в США відоме в ніч виборів, але цього року процес підрахунку голосів може тривати довше (навіть декілька днів) – через те, що багато американців голосували поштою. Тому слід бути готовим до різних сценаріїв.

Взагалі, явка цього року вражає. На ранньому голосуванні вже проголосували понад 65% американців з тих, які віддали свої голоси в 2016 році. В Нью-Йорку люди стоять в чергах по 4 години. В Техасі явка вже більша, ніж була минулого разу в цілому, а в Монтані, Вашингтоні, Нью-Мексико, Джорджії і Північній Кароліні становить понад 90% від попередньої явки. І це все – ще до основного дня голосування, на якому також очікують довгі черги.