Про це розповів керівник Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія у коментарі журналістам 24 каналу.

Читайте також: Дебати Зеленського і Порошенка на "Олімпійському": онлайн-трансляція

Наразі Суспільне вже готується проводити дебати. За статтею 62 Закону "Про вибори президента України" вони мають відбутися 19 квітня. Окрім того, дебати мають тривати у прямому ефірі не менше, аніж 60 хвилин.

Немає жорсткого регулювання самого формату дебатів. Є позначка часу, коли це має статися – остання п'ятниця перед днем повторного голосування у проміжок між 19 і 22 годиною. Якщо один з кандидатів не приходить, то ми маємо віддати виділений час іншому для проведення передвиборної агітації,
– розповів Аласанія.

Тому, як тільки ЦВК оголосить, що до другого туру проходить Порошенко і Зеленський, Суспільне одразу почне перемовини з їх штабами. Проте, коли вони дадуть остаточну згоду – спрогнозувати важко. Це може статися навіть за кілька хвилин до початку ефіру. До цього кандидати не підтверджують, але і не заперечують свою присутність на них.

Читайте також: Зеленський викликав Порошенка на дебати: відео

НТСУ вже пропонувало взяти участь у дебатах обидвом кандидатам ще до проведення першого туру. Так, у команді Зеленського заявляли, що про це можна говорити лише після результатів виборів, що відбулися 31 березня.

Водночас, після оголошення даних екзит-полу першого туру виборів, чинний президент Петро Порошенко викликав Володимира Зеленського на дебати, і останній погодився. Гарант переконаний, що обговорення між ними є обов'язковим.

На думку Зураба Аласанії, така згода Зеленського була "дана зопалу одразу після результатів екзит-полів, але все ж таки це було у прямому ефірі". Спрогнозувати перебіг дебатів важко. Команда Зеленського активно працює у мережі, проте дуже обережно ставиться до традиційних ЗМІ. Порошенко, навпаки, є активним риториком, тому йому потрібно ставити обмеження в часі.

Читайте також: Порошенко проходить у другий тур виборів: хто підтримує кандидата

Думаю, багато людей дуже чекають на ці дебати. Я не можу розрізнити, наскільки вони мають бажання просто отримати задоволення від самого дійства, чи хочуть почути програми кандидатів та план дій. У цьому випадку дебати навіть можуть вплинути на рейтинги Порошенка та Зеленського,
– додав керівник НТСУ.

Суспільне має намір домовлятися зі штабами кандидатів про формат дебатів, на яких будуть присутні експерти та журналісти. Проте, представники політиків можуть вимагати формальне проведення модерованих дебатів.

7 квітня Петро Порошенко заявив, що чекатиме на "Олімпійському" на Зеленського 14 квітня. Також він закликав глядачів відвідати захід, а всі телеканали – його висвітлити. Наступного дня з'явилася й позиція Зеленського щодо дати дебатів. За словами шоумен, захід пройде на "Олімпійському" 19 квітня. Згодом у БПП пояснили, що "Порошенко, по суті, є готовим зустрітись із Зеленським і 14-го, 19 квітня. Офіційних заяв з боку Суспільного, коли відбудуться дебати, поки не було.

Існує три формати у яких можуть пройти дебати: за участю експертів і представників ЗМІ, модерація між ними, або дебати в декілька турів.

"Мається на увазі три тури, які відповідають тому, чим президент керує в країні – по законодавчих ініціативах, по міжнародній політиці і по міжнародній безпеці. От три таких типи дебатів. Проте, я не думаю, що вони на це погодяться. Було б добре, аби кандидати на один погодилися", – зауважив Аласанія.

Читайте також: Зеленський проходить у другий тур виборів: хто підтримує кандидата

Додамо, в Україні не передбачено покарання за відмову кандидата взяти участь у дебатах. Проте, нещодавно у Верховній Раді зареєстрували законопроект, який має зробити їх обов'язковими. У ньому можна виділити два основні пункти:

  1. Закріпити обов'язок кандидатів на пост президента, включених до виборчого бюлетеня для повторного голосування, взяти участь у теледебатах;
  2. У разі неучасті в теледебатах до відповідного кандидата застосовувати жорстку санкцію у вигляді скасування рішення ЦВК про реєстрацію кандидата на пост президента.

За словами експерта з питань управління репутацією Бориса Тизенгаузена, Зеленський зводитиме дебати до жартів про промахи Петра Порошенка, тому що сам він промахів ще не робив. Бізнес в РФ, зв'язки з олігархами чи будь-який інший компромат проти нього не працюватиме. Адже напередодні другого туру всі розумітимуть, що його ініціатором є опонент.

На сайті електронних петицій президента України з'явилася петиція про публічні дебати кандидатів у президенти. Там мовиться про те, що потрібно обов'язково проводити публічні дебати кандидатів в президенти, адже українці повинні знати про плани кандидатів, їх команду і перспективи розвитку країни при їх президентстві.

9 квітня Зураб Аласанія на Спільному брифінгу з очільницею ЦВК Тетяною Сліпачук заявив, що дебати, як і прописано у законі, відбудуться все ж 19 квітня у студії державного мовника.

Читайте також: У ЦВК нагадали, де повинні дебатувати Зеленський та Порошенко

Суспільний мовник є готовим до проведення дебатів навіть, попри ту активність як є у політичних і позаполітичних колах. Також ми є готовими до будь-яких викликів. Отже, наша позиція така: ми є готовими до дебатів 19 квітня о 20:00 упродовж однієї години, як зазначено в законі. А після того є можливим будь-який час і будь-який формат. Як я розумію, ЦВК не буде сперечатися, що після цього вже буде воля вольна. Тобто ми є готовими надати кандидатам можливість більш вільно, поза межами офіційних дебатів і державних коштів, провести те, що можна назвати ток-шоу або щось у більш вільному стилі, з експертами та журналістами, якщо вони на це зголосяться,
– наголосив він.

Дивіться повне інтерв'ю з Борисом Тизенгаузеном:

За кого проголосували українці на виборах?За офіційними результатами голосування, майже третина українців (30,24%) підтримали артиста Володимира Зеленського. У другому турі, який відбудеться 21 квітня, його конкурентом стане чинний президент України Петро Порошенко (15,95%). За Юлію Тимошенко проголосували 13,40% виборців, за Юрія Бойка – 11,67%, за Анатолія Гриценка – 6,91%. Явка склала 62,8% виборців.

явка, вибори, президент, Украина
Якою була явка українців на виборах