З моменту анексії Криму режимом Володимира Путіна у 2014 році півострів, за приблизними підрахунками, залишили від 50 до 100 тисяч кримчан. В основному це робилося через економічні та політичні причини, адже тиск з боку окупаційної адміністрації зачепив десятки тисяч українських громадян. Проте окремим рядком слід зазначити релігійні обставини.

Найбільшого тиску зазнала протестанська громада та віряни Київського патріархату. Перших на півострові налічується близко 200 тисяч осіб, а приходи УПЦ КП на момент окупації нараховували понад 25 тисяч. З протестантами росіяни застосували стару і перевірену методику КДБ СРСР. Шантажем, погрозами та кримінальними переслідуваннями змусили виїхати з півострова десятків українських протестанських пастирів, а на їхнє місце завезли їхніх "колег" з Росії. Таким чином прагнули розірвати доховний зв’язок між вірними та духовними батьками церкви.

Те саме спробували застосувати і до священників Київського патріархату, закривши та сплюндрувавши усі діючі храми в у Криму. І поки інші патріархи церков мовчали, архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент голосно піднімав свій голос проти перслідувань кримських татар, українців і росіян. Климент особисто відвідував судові засідання у сімферопольських окупаційних судах та захищав кримчан, яких тероризує ФСБ.

Читайте також: Чи виллється протистояння США і КНДР у глобальний конфлікт

І зараз настав час того, хто не мовчав. Кримський активіст, якого катували окупанти, нині директор державного підприємства "Національне газетно-журнальне видавництво", Андрій Щекун заявив, що майно єдиного українського храму в Криму піддалося псуванню. Архієпископ Климент розкрив деталі зухвалого нападу ФСБешників.

За його словами, російські пристави забрали хрест, церковний посуд, раритетні ікони, столовий посуд з порцеляни і богемського кришталю, що були подаровані церкві, а також килими.

Вказується, що при цьому опис речей не складався. Крім того, архієпископу не пропонували підписати акт про вилучення церковного майна. У числі вилученого було майно з каплиці в ім'я Христа Спасителя і майно із закритого раніше севастопольського храму.

"Варварське ставлення російської окупаційної влади до священиків і парафіян Української православної церкви Київського патріархату в тимчасово окупованому Криму, як і постійні репресії та гоніння проти мусульман Криму, є свідченням посилення Росією політики цілеспрямованого витіснення кримських татар і етнічних українців за межі Криму і їх заміни етнічними росіянами, ввезеними з материкової Росії", – зазначив народний депутат Рефат Чубаров.

Читайте також: Чому насправді видворили російську журналістку з України

На мою думку, нова хвиля репресій проти вірян української церкви в анексованому Криму напряму пов’язана з виборами президента Росії. Вони призначені на 18 березня 2018 року – четверту річницю окупації Криму. ФСБ прагне до цієї дати зачистити півострів від усіх незгодних.

Переслідуючи священників, у Кремлі прагнуть показати, що недоторканних немає, та змушують опонентів окупаційної адміністрації остаточно залишити Крим. Ми ж маємо пам’ятати, що усі злочини будуть неодмінно покарані. Тим більше, що зараз у справу може втрутитися хтось набагато могутніший, коли справа стосується віри.