24 канал зібрав основних учасників перегонів і зробив свій прогноз щодо їхніх шансів на перемогу.

Читайте також: Вибори президента України 2019: перші офіційні результати

Рейтинг кандидатів у президенти України-2019

Петро Порошенко

Чинний глава держави будує кампанію на тріаді: "Армія! Мова! Віра!" і "Геть від Москви!". Шанси на проходження до другого туру можна оцінити, як 50 на 50. Влітку рейтинги президента були не надто високі – 6-7%, це 5-6 місце. Згідно з лютневим опитуваннями, зокрема, "Рейтингу", Порошенко ділить друге місце з показником 16,6% з Юлією Тимошенко – 16,2%. Перше в Володимира Зеленського – 25,1%.

Читайте також: Екзит-пол на виборах президента України-2019: відомі результати голосування

Петро Порошенко
Петру Порошенку виграти вибори буде дуже складно

Ще в січні соціологи й експерти зазначали, що Порошенко може вийти до другого туру. В нинішнього президента сформоване чітке електоральне ядро, розвинена партійна інфраструктура, на відміну від багатьох інших кандидатів. Чимало залежить від конкретної ситуації в економіці. За словами директора фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірини Бекешкіної, результат Порошенка залежить не стільки від виборчої кампанії, скільки від ситуації в суспільстві. Якщо буде економічний ріст, підвищуватимуться зарплати і пенсії, то він матиме шанс. Якщо цього не буде, то й шансів буде менше.

Читайте також: Рейтинг кандидатів у президенти: соціологи оприлюднили нові результати

Діючий президент активно грає на патріотичних настроях українців. На переконання експертів, оголошення ним воєнного стану у зв’язку із конфліктом в Азовському морі сприяв росту рейтингу Порошенка. І його шанси на вихід до другого туру збільшилися. Також в плюс Порошенку отримання Томосу Православною церквою України.

Втім корупційний скандал навколо "Укроборонпрому" може знизити рейтинги Порошенка.

Юлія Тимошенко

Голова ВО "Батьківщина" з лідера президентських рейтингів опустилась на друге місце. Наразі в неї два головних конкуренти – Зеленський і Порошенко. Примітно, що, хоча Тимошенко – старожил української політики, в президенти вона балотується лише втретє. Перша спроба в 2010 році і програш Януковичу дорого коштували Юлії Тимошенко. Як відомо, Янукович вирішив основного суперника відправити за ґрати.

Читайте також: Зеленський іде в президенти України: що варто знати про кандидата

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко впевнена в перемозі, але ще не вечір

Нині Юлія Тимошенко йде до своєї заповітної мети – вона фаворит, хоча трохи поступилася Зеленському. До другого туру Юлія Тимошенко має великі шанси потрапити.

Читайте також: Дача та квартири дружини: якою нерухомістю володіє Анатолій Гриценко

Але вона вичерпала свій електоральний ресурс. За словами Леонова, її програма про новий курс України – дуже розмита. А бігбордами про вступ до НАТО і ЄС вона відштовхнула частину проросійськи налаштованих виборців, які є серед її електорату.

Вочевидь, щоб якось згуртувати свій традиційний електорат, Юлія Тимошенко вдалася до звичної популістської риторики і обіцяє знизити ціни на газ вдвічі. Наскільки це спрацює – невідомо. Наразі її рейтинг сповзає до низу.

Володимир Зеленський

Відомі співак Святослав Вакарчук і шоумен Володимир Зеленський викликали серед українського політикуму переполох. Спочатку Вакарчук, який наприкінці 2017 року посів третє місце в "президентських" рейтингах. Втім Вакарчук відмовився балотуватися. А от Зеленський за короткий період став фаворитом кампанії. Його вважають ставлеником відомого олігарха Ігоря Коломойського.

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський у стислі терміни став лідером перегонів

За словами політичного експерта Олександра Солонтая, багато людей дійсно планують віддати свій голос шоумену, адже він асоціюється з людиною, яка ніби пішла проти системи. Зеленський особливо популярний серед молоді, а більша частина планують віддати за нього свій голос. Проте може статися й так, що молодь в останній момент передумає і просто не прийде у виборчі дільниці.

Зеленський дійсно має велику підтримку, насамперед через те, що люди у такий спосіб показують протест проти чинної політичної системи. Люди саме руками Зеленського протестують проти всієї української влади,
– сказав Солонтай.

Шанси в Зеленського на вихід до другого туру високі, однак є й відчутна проблема – брак команди, загартованої у виборчих кампаніях.

Анатолій Гриценко

"Справжній полковник" – для екс-міністра оборони це вже третя президентська кампанія. Гриценко балотувався в 2010 і 2014 роках, але з тріском програвав. Після об’єднання Гриценка з Андрієм Садовим шанси на вихід до другого туру зросли. Березневі соцопитування виводять Анатолія Гриценка на 4 місце з показником 10,3%.

В Гриценка і Садового дуже спільний електорат. І це підвищує шанси Гриценка на вихід до другого туру. Для українців, які взагалі не збиралися голосувати, або їм важко визначитися, це об’єднання буде позитивним знаком. Вони вирішать піти і проголосувати,
– зазначає Ірина Бекешкіна.

За словами соціолога, на скільки підвищиться реальний рейтинг Гриценка – складно сказати. Гриценка підтримають виборці Садового і ті, хто побачить в їхньому об’єднанні позитив. Ситуація дуже швидко змінюється. Зовсім нещодавно соцопитування показували тенденцію до зниження рейтингу Юлії Тимошенко і підвищення Порошенка. І здавалося, що в другому турі будуть Зеленський і Порошенко. Але після корупційного скандалу і появи шансів у Гриценка важко робити прогнози.

1 березня екс-журналіст Дмитро Гнап, якого висунула Сила людей, заявив, що знімає свою кандидатуру з президентських виборів та підтримує екс-міністра оборони Анатолія Гриценка. На думку політолога Андрія Вігірінського, єдиний кандидат може набрати близько 10% голосів.

Анатолій Гриценко
Анатолій Гриценко після об’єднання з Андрієм Садовим підвищив свої шанси

Але в Україні на виборах часто відбуваються дивні речі. Анатолій Гриценко може вийти до другого туру з Тимошенко або Зеленським, і хто вийде переможцем, сказати складно. Однак, як би не закінчилися для нього вибори президента, партія Гриценка "Громадянська позиція" потрапить у наступне скликання Верховної Ради. На думку експерта Вігірінського, Садовий і Гриценко зможуть зайти у Верховну Раду великою фракцією, яка матиме більше можливостей для відстоювання прав українців.

Олег Ляшко

Олег Ляшко
Олег Ляшко хоче вдало вийти і на вибори Верховної Ради

Це друга президентська кампанія Олега Ляшка. Вперше лідер Радикальної партії балотувався в 2014 році і показав гарний результат – 9%.

Сьогодні соціологія показує 5,6% підтримки. Олег Ляшко вибори не виграє і не вийде до другого туру. Але зможе потоптатися на електоральному полі Тимошенко і Гриценка, що буде на користь Петрові Порошенку. Також Олег Ляшко акумулює свій електорат напередодні парламентських виборів.

Бойко, Вілкул і Мураєв

Після розколу табору "опоблоківців" на вибори президента ідуть два проросійських кандидати. Юрій Бойко від "Опозиційної платформа – За життя", Олександр Вілкул від "Опоблок – Партія миру і розвитку".

Бойко Вілкул Мураєв
Екс-регіонали розкололися. На вибори йдуть два проросійських кандидати – Мураєв все ж зняв свою кандидатуру

Найвищий рейтинг у Бойка – 5 місце з показником майже 10%. Це нижче, ніж на початку виборчої кампанії. В Мураєва і Вілкула показники – по 2,7%. Втім 7 березня Мураєв знявся на користь Вілкула. Однак шансів на другий тур ні у Бойка, ні у Вілкула немає. Хоча на парламентських виборах проросійські партії можуть подолати бар’єр.

Читайте також: Якщо Зеленський піде в президенти України: що варто знати про можливого кандидата

Руслан Кошулинський

Руслан Кошулинський
Руслан Кошулинський пробує об’єднати праворадикальний електорат

ВО "Свобода" несподівано висунула в президенти замість Олега Тягнибока екс-віце-спікера, депутата Львівської облради Руслана Кошулинського. Кошулинський став ніби єдиним кандидатом від націоналістичних сил. Але шанси Кошулинського мінімальні. Весь патріотичний електорат праворадикальних сил перетягнув на себе Порошенко. Сумнівно, що вдасться акумулювати електорат для успішної участі в парламентських виборах.

Роман Безсмертний

Старожил в українській політиці, але завжди був на другому плані. Колишній соратник Віктора Ющенка, екс-віце-прем’єр з адміністративної реформи, яка завершилася не почавшись. Екс-посол у Білорусі, екс-представник України в Тристоронній контактній групі в Мінську.

Роман Безсмертний
Роман Безсмертний не має сильної команди і фінансової підтримки

Вочевидь, Роман Безсмертний вирішив збільшити політичну вагу, тому пішов у президенти. Соціологія наразі показує піввідсотка підтримки Безсмертного. Зрозуміло, що чуда не буде. Загалом, у кандидата немає ні власної команди, ні суттєвої фінансової підтримки, хоча Безсмертний й створив партію "Рух+380".

Роман Безсмертний не несе потенційної загрози жодному з лідерів перегонів. На думку директора фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірини Бекешкіної, це спроба повернутися у велику політику. На президентських перегонах він трохи розкрутиться, і його хтось потім візьме в партійний список.

Валентин Наливайченко

Валентин Наливайченко
Наливайченко давно хоче у велику політику, але його час пройшов

Екс-соратник президента Віктора Ющенка, колишній очільник СБУ. Тривалий час намагається потрапити у велику політику, але поки безуспішно. Наразі очолює рух "Справедливість". На думку фахівців, його час сплинув. Але, як зазначає Леонов, він на виборах президента виконуватиме технічну функцію – атакуватиме владу. Не виключено, що після виборчого циклу отримає якусь посаду.

Сергій Тарута

Екс-регіонал, екс-губернатор Донецької області, олігарх. Зараз народний депутат і лідер партії "Основа". Це вже не перша спроба Тарути зайти в політику з різними проектами. На парламентських виборах 2006 року партія "ЕКО+25%", в яку він інвестував великі гроші, не подолала виборчий бар’єр.

Сергій Тарута
Донецький олігарх Тарута виконує технічну роль?

На думку експерта Олександра Леонова, Тарута не стільки конкуруватиме з іншими проросійськими кандидатами – Бойком чи Рабіновичем, скільки виконуватиме технічну функцію – критикуватиме і нападатиме на владу. Говоритиме те, що інші не можуть собі дозволити. Він також відкопає тему російської мови, замирення з Росією, пошуку компромісу. Хоча компроміс під час війни – це капітуляція.

Інна Богословська

Інна Богословська
В Богословської немає сформованого електорату

Скандальна екс-регіоналка добре відома українському виборцю. Інна Богословська була в різних партіях, після Революції гідності залишилася поза парламентом. Характерною рисою Богословської є те, що, в якій би партії вона не перебувала, її головне завдання – критика Юлії Тимошенко. Восени Богословська не приховувала, що мріє вийти з Тимошенко до другого туру. Власне, вочевидь, її роль на майбутніх виборах – нищівна критика Юлії Тимошенко.

Інна Богословська навряд чи набере суттєву кількість голосів. В неї відсутній електорат.

Роман Насіров

Роман Насіров
Роман Насіров хоче домовитися з Путіним

Звільнений глава Державної фіскальної служби, який перебуває під слідством через підозру в корупції, теж вирішив податися в президенти. Як пояснив опальний чиновник, – його до такого рішення підштовхують друзі, і він може домовитися з Путіним. Справжні мотиви можуть бути різними. Насіров може зіграти роль спойлера когось із основних кандидатів. Або ж хоче просто затягнути слідство. У Романа Насірова шансів – в межах похибки. На думку Бекешкіної, Насіров – людина із системи і багато чого знає. Тому може озвучувати певний компромат як проти нової, так і проти старої влади.

Олександр Шевченко

Екс-директор туристичного комплексу "Буковель", народний депутат, по суті, нове і незнайоме обличчя для українців. Втім Олександр Шевченко ще з весни почав активну кампанію в телевізорі, включаючи і дитячі телеканали і в соцмережах. Втім, рекламується Шевченко винятково на телересурсах олігарха Ігоря Коломойського.

Олександр Шевченко
Шевченко – маловідомий кандидат, людина олігарха Коломойського

5 грудня на з’їзді політичної партії Українське об’єднання патріотів (УКРОП) делегати затвердили кандидатом на президентські вибори Олександра Шевченка. Це підтверджує, що Шевченко – ще одна кандидатура Коломойського. Його рейтинг близько 2%.

За словами експерта Олександра Леонова, Шевченко не стільки відбиратиме в когось голоси, скільки використає президентську кампанію для розкрутки партії УКРОП – політичного проекту Коломойського. Коломойський хоче завести кілька своїх сил в парламент і стати серйозним гравцем у формуванні коаліції і уряду.