Президент України Володимир Зеленський "зумів виконати завдання-мінімум", про це очільник комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтин Косачов написав на своїй сторінці у Facebook.

Важливо: Парламенські вибори 2019: ЦВК оголосила перші офіційні результати

Він заявив, що результати екзит-полів дають "цілком прогнозовану палітру нового розкладу політичних сил в УкраїнІ"

Без всякого сумніву, Зеленському вдалося вирішити задачу-мінімум: переформатувати Верховну Раду таким чином, щоб перетворити її з опозиційної в хоча б відносно лояльну,
– написав він.

Також Косачов традиційно для риторики країни-окупанта додав, що "Порошенко остаточно відходять в історію, як і найбільш екстремістські політичні сили України".

Водночас у Держдумі вже заявили, що сподіваються на "налагодження міжпарламентського діалогу". Глава комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками Лєонід Калашніков бачить його із "Опозиційною платформою – за життя" та, ймовірно, іншими силами.

З багатьма із тих, кого сьогодні обрали, у мене в загальному хороші взаємини. Як буде така можливість, вже якщо ми з тієї ж Грузією налагодили стосунки парламентські, нехай навіть з опозиційною партією ("Альянс патріотів Грузії" – 24 канал), то чому цього не зробити з Україною? – стверджує він.

Водночас російський політик заявив, що тепер президент України Володимир Зеленський "отрмав більше можливостей". Калашніков додав, що Росія побачить, "як Зеленський ставиться до російської мови".

За "налагодження контактів із новою Радою" виступає також голова Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко.

"З парламентом, якому надав довіру народ, ми готові вести діалог. І ми розраховуємо, що такий діалог зараз можливий, принаймні, з тих питань, де ми можемо сформувати позитивний порядок денний", – заявила вона.

Воночас вона стверджує, що вибори в Україні "не можна назвати цілком такими, що відповідають міжнародним демократичним нормам".

Дивіться також: Екзит-пол на парламентських виборах України-2019: відомі результати голосування

Хто потрапляє до ВР згідно з результатами екзит-полу:

"Слуга народу" – 43,9%,

"Опозиційна платформа – За життя" – 11,5%,

"Європейська солідарність" – 8,9%,

ВО "Батьківщина" – 7,6%

партія "Голос" – 6,3%.

Коли будуть офіційні результати парламентських виборів?Не пізніше 5 серпня ЦВК має встановити результати виборів до Ради за списками та в округах. А офіційно оприлюднити результати виборів мають до 10 серпня. Після цього новообраний парламент має зібратись на своє перше засідання протягом 30 днів після публікації результатів виборів. Останній можливий день – це 9 вересня.

За місця у Верховній Раді змагаються 22 партії з загальною кількістю 2760 кандидатів. В одномандатних мажоритарних округах до парламенту балотуються 3220 кандидатів.