Війна на Донбасі та затримання в Україні

Як розповідав сам Махаурі у коментарі "Громадському", він є громадянином Грузії, який постійно проживав у Києві. Крім того, за його словами, він раніше служив у батальйоні шейха Мансура та брав участь у бойових діях на Донбасі.

Водночас один із його знайомих у ефірі телеканалу 112 зауважив, що Махаурі воював в АТО в батальйоні імені Джохара Дудаєва (того самого, командиром якого свого часу був Адам Осмаєв і на якого також здійснили напад у центрі Києва – "24") і був "особистим ворогом" очільника Чечні Рамзана Кадирова.

Читайте також: В СБУ повідомили справжнє ім’я загиблого Тімура Махаурі, якого тричі намагалися вбити росіяни

Коментарі друзів Махаурі після вибуху авто на Бесарабці

До слова, Махаурі був вже фігурантом багатьох новин на початку 2017 року, коли його затримали у Києві. Тоді у нього знайшли два пістолети та посвідчення члена чеченського добровольчого батальйону імені шейха Мансура, що воював на Сході України. За інформацією МВС, пістолет Стєчкіна було викрадено у зоні російсько-українського конфілкту. Також він мав ще незареєстрований австрійський Glock.

Махаурі, Київ, вибух, затримання, Київ
Затримання Махаурі у Києві

У січні друзі Махаурі розповідали у коментарі ТСН, що той приїхав до Києва на кілька днів і повинен був повернутися назад у зону бойових дій.

"До України він приїхав вісім місяців тому і з тих пір перебуває у нашому батальйоні після того, як його з Туреччини депортували. Він там сидів за безпідставним звинуваченням три роки. Турецьке правосуддя його повністю виправдало та відпустило", – зауважив його друг і водночас підкреслив, що Махаурі був людиною, "яку в будь-який момент можуть вбити кадирівці".

Читайте також: Екс-голова СБУ назвав можливі причини вбивства Тимура Махаурі через вибух на Бесарабці

Чечня

Загиблий унаслідок вибуху на Бесарабці у Києві народився в Чечні. Під час другої чеченської війни, на початку двохтисячних, як біженець перебрався до Панкіської ущелини в Грузії, яку називають батьківщиною кавказьких ісламістів.

Махаурі, Чечня
Тимур Махаурі (ліворуч)

Зауважимо, що ця ущелина розташовується поряд із грузино-російським кордоном, а за гірським хребтом – Чечня. Відтак, таке географічне положення сприяло бойовикам, що підтримували Чеченську республіку Ічкерія. Вони переховувалися в ущелині разом із біженцями.

Крім того, Панкіська ущелина стала місцем, де сформувалося терористичне підпілля. За різною інформацією, від півсотні до 200 бойовиків, що пройшли вишкіл там, у 2012-2014-х роках поповнили лави "Ісламської держави" в Сирії.

Російсько-грузинська війна

За часів президентства Міхеїла Саакашвілі Махаурі, що на той час уже отримав громадянство Грузії, працював у грузинському батальйоні спецпризначення, повідомляє "Громадське".

Махаурі, Грузія, паспорт
Грузинський паспорт Махаурі на ім'я Руслан Папацкорія

За різною інформацією, його безпосереднім куратором був тодішній замміністра МВС Грузії Гіоргі Лорткіпанідзе, який із 2015-го по 2016-й очолював Одеську обласну поліцію. Зокрема, він тоді говорив, що Махаурі – не терорист і не агент ФСБ, а "патріот Грузії". Наразі ж Лорткіпанідзе питання щодо Махаурі не коментує.

У 2008 році Махаурі брав участь у російсько-грузинському конфлікті на боці Грузії. За словами українського військового Юрія Колеснікова, який проходив службу разом із ним, "воював результативно". Так, він є добре відомим у Грузії як учасник подій в ущелині Лопота, де у вересні 2012 року грузинський спецназ знищив групу бойовиків, які намагалися перебратися до Дагестану.

Читайте також: Тимур був непересічною особистістю, – Геращенко прокоментував смерть Махаурі

Діяльність Махаурі у Сирії та Туреччині

За словами Махаурі, у 2012 році він їздив до Сирії тренувати людей, які виступали в опозиції до президента Башара Асада. Водночас ресурс The Daily Beast наголошує, що у батальйон імені Шейха Мансура, куди він встипив, приїхавши в Україну, служили, зокрема, чеченці, які у 2014-2015 роках воювали у складі ісламістських угруповань проти сирійських урядових військ.

Махаурі, вибух, Київ
Українське посвідчення Махаурі

У Туреччині ж його обвинувачували у серії вбивств чеченців, що були прихильниками організації "Імарат Кавказ": Муси Осаева (2009), Хамхата Мусаєва (2011), Рустема Алтемірова та Заурбека Амрієва, останніх підозрювали в організації теракту в московському аеропорту Домодєдово в 2011 році.

За інформацією прокуратури, Махаурі міг в'їхати до Туреччини під іншим ім'ям – у нього було вилучено паспорти на ім'я Руслана Папацкоріі та Алі Дабуєва. Як переконував турецький ресурс Anadolu Haber, справжнє ім'я Тимура – саме Алі Дабуєв, а агентурна кличка "Зона".

Відтак, у 2012 році Махаурі було затримано в аеропорту Туреччини, куди він прилетів з Тбілісі. У підсумку він у турецькій в'язниці провів три роки, хоча прокуратура Стамбула вимагала засудити Махаурі до довічного позбавлення волі, однак згодом його виправдали та відпустили.

За інформацією кількох турецьких ЗМІ, Тимур Махаурі на слідстві дав свідчення та нібито навіть зізнався, що планував низку нових убивств переселенців із Чечні. Натомість інші видання писали, що він сказав потрібні слова під тиском. Крім того, зазначалося, що на підсудного працював сильний адвокат і навіть знайшлися люди, які підтвердили його алібі.

Вбивство Шаміля Басаєва та рука Кремля

У 2014 році російське видання "Коммерсантъ" повідомляло, що Махаурі був бойовиком і, за деякими відомостями, його могли "використати російські спецслужбами в операції з ліквідації відомого польового командира Шаміля Басаєва".

За словами турецького прокурора, який вів його вищезазначену справу щодо вбивства чеченців на території країни, Махаурі підготував вантажівку, начинену вибухівкою, за допомогою якої в 2006 було вбито Басаєва. Цікавим є те, що тоді директор ФСБ Олександр Бортніков під час доповіді про вбивство Басаєва Путіну зауважив, що польового командира вбили в ході спецоперації.

Читайте також: У МВС розповіли деталі про загиблого внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва Тимура Махаурі

Вбивства чеченських сепаратистів було частиною"війни", яку вели російські спецслужби на території Туреччини, сказав прокурор на процесі за участю Махаурі у Туреччині, пише "Дождь".

Як йдеться у матеріалах суду, одне із вбивств, з яким обвинувачення пов'язувало бойовика, зробили співробітники російських спецслужб. Вони працювали у Федеральній службі безпеки, а прокурор своєю чергою стверджував, що до Туреччини вони в'їхали за підробленими паспортами під іменами Олександра Жаркова та Надіма Аюпова.