Мешканці не лише Ічні, а ще й близько двох десятків сусідніх населених пунктів були змушені евакуюватися. Причиною пожежі та вибухів на складах Служба Безпеки України назвала диверсію.

Читайте також: Вибухи складів з боєприпасами в Ічні: останні новини

Ось подивіться, які рішучі заходи пообіцяв невідкладно вжити глава держави, щоб вибухи на складах більше не повторилися: "Яка б не була кінцева відповідальність, ми маємо навчитися захищати наші стратегічні об’єкти від диверсійних груп. Ця тенденція складає загрозу для національної безпеки, потрібно вжити вичерпних заходів у найкоротші терміни, щоб не допустити повторень", – сказав Порошенко.

Ви думаєте, що це виступ президента після нещодавніх подій в Ічні? Та ні, це відео річної давнини, і записане у вересні 2017-го. Після вибухів на складах у Калинівці. Тоді, як ви знаєте, сталася така сама трагедія – на артилерійських складах, що у Вінницькій області теж виникла пожежа, яка закінчилася вибухами.

Тоді СБУ теж говорило про можливу диверсію, яка призвела до трагедії. І президент рік тому на цьому відео вже доручав рішуче з проблемою розібратися та покарати винних. Також, президент доручав рік тому суттєво посилити охорону всіх стратегічних військових об’єктів і в першу чергу – складів боєприпасів, щоб, цитую президента: "трагедія більше не повторилася".

І ось минув рік. І трагедія знову сталася така сама. Тільки тепер в Ічні, Чернігівської області. Ну, і знову диверсія, як твердить СБУ. Але як ця диверсія могла не статись, якщо територія цих складів перетворилася практично на прохідний двір.

Вибухи в Ічні
Вибухи в Ічні

Бо рік тому, після трагедії в Калинівці, віце-спікер Сироїд попереджала, що мешканці Ічні скаржаться, що наступними можуть стати саме вони. Адже територія ічнянських складів майже не охороняється і місцеві спокійно ходять туди збирати гриби. Ну просто тобі рай для диверсанта. З іншого боку, як ця трагедія могла не повторитися, якщо за вибухи в Калинівці так ніхто і не був покараний. Адже Ічня та Калинівка – це теж не перші випадки.

Читайте також: Вибухи у Калинівці: деталі розслідування

Пам’ятаєте, задовго до цього в 2015-му році вибухнули артилерійські склади на Луганщині в місті Сватове? Там в повітря злетіли майже три тисячі тон боєприпасів. Внаслідок тих вибухів загинуло четверо військових, а шістнадцятеро цивільних громадян було поранено.

Через те, що склади в Сватовому були розташовані неподалік від лінії фронту, саме тоді з’явилася вперше версія про диверсію, оскільки відповідальний за охорону офіцер начебто бачив, як над артилерійськими складами пролітав безпілотник і начебто скидав запалювальні боєприпаси просто на склади.

Вибухи в Сватовому
Вибухи в Сватовому

Втім, через рік суд виніс вирок по цій справі, де жодним словом про диверсію вже не згадувалося, а винним було визнано майора – керівника складу боєприпасів за неналежне виконання службових обов’язків.

Страшне покарання спіткало цього майора. За смерті чотирьох солдат та втрату тисяч тон боєприпасів, за зруйновані будинки навколо, йому присудили сім місяців дисциплінарного батальйону. А оскільки вироку суду він чекав сидячи на гауптвахті, то суд вирішив, що майор вже достатньо покараний і наказав звільнити його одразу після оголошення вироку.

Ну, напевне, зайве говорити про те, що крім майора, жоден полковник чи генерал по цій справі взагалі не був притягнутий до відповідальності. Ну, а раз так, то нові вибухи були лише питанням часу.

І настав 2017-й рік і вже у Харківській області в місті Балаклія вибухнуло найбільше в Україні сховище боєприпасів. Весь світ побачив ці шокуючі кадри, коли в повітря злетіли сто тисяч тон артилерійського арсеналу. Там було все на світі: від звичайних танкових снарядів і аж до дуже дорогих ракет для систем залпового вогню.

Вибухи в Балаклії
Вибухи в Балаклії

Тоді від вибухів загинуло двоє мешканців Балаклії. В той же день нам повідомили, що в винуватцями трагедії теж є російські диверсанти. Ну, якщо всі знали, що росіяни, можуть підривати наші сховища, то чому після трагедії в Сватовому сталася трагедія в Балаклії?

Якщо це і справді була диверсія, то чому до неї ніхто так і не підготувався толком за півтора роки? Ну і найголовніше. За згорілий арсенал в Балаклії знову ніхто не поніс ніякої відповідальності. Ані за смерті людей, ані за втрачене майно, ані за невжиття заходів і службову недбалість.

Бо, буквально днями Харківський окружний адміністративний суд відновив на посаді підполковника, який відповідав за зберігання арсеналу в Балаклії. Суд скасував і наказ про його звільнення і наказ про притягнення його до дисциплінарної відповідальності. Ще й присудив виплатити йому зарплату за весь час після звільнення.

Отож, давайте рахувати: спочатку Сватове, потім Балаклія, потім Калинівка, і ось тепер Ічня. Ніхто не покараний, і охорони складів в кожному випадку майже ніякої. То ж чи варто дивуватися, якщо за рік ситуація повториться? Рік тому, після ситуації в Калинівці, тут в "Праві на правду", я спрогнозував, що це повториться. І як виявилося, я помилився лише на шість місяців. Не за півроку, а за рік, вибухи на складах знову повторилися.

Читайте також: Оприлюднено перші версії причин нових вибухів на військових складах у Балаклії

Ну, що ж, ми можемо знову повернутися до цієї теми за півроку чи за рік, тільки здається, за цього президента і його команди, яка керує сектором безпеки, давати прогнози стає просто не цікаво. Безкарність, неспроможність та продажність стали остаточним діагнозом епохи президента Порошенка.

Відтак, у нас залишаються ще три великі склади боєприпасів, на яких, на щастя, ще не було вибухів і пожеж. І за нинішньої влади, ми радимо мешканцям навколишніх населених пунктів бути готовими до найгіршого.