Лише за кілька днів пожежі Україна втратила десятки тисяч тонн снарядів. Тоді у повітря вилетіло 800 мільйонів доларів. Принаймні, таку цифру назвали у профільному комітеті.

Читайте також: Постраждалі від вибухів у Калинівці: де застрягли виділені 100 мільйонів

З часу трагедії минуло вже 2 місяці, а рятувальники лише цього тижня завершили розчищати територію. У 10-кілометровій зоні довкола райцентру Калинівки сапери знешкодили понад 3 тисячі боєприпасів. Військова прокуратура, тим часом, відзвітувала про перші результати.

За службову недбалість на 2,5 тисячі гривень суд оштрафував керівника режимної служби, який працював у військовій частині. Мовляв, неналежно виконував свої обов'язки. Встановлено, що зазначений старший офіцер неналежно виконував свої службові обов'язки по здійсненню контролю за станом пропускного режиму, внаслідок чого працівниками приватного підприємства здійснено переміщення заборонених легкозаймистих речовин та пожежонебезпечних предметів на технічну територію зазначеної військової частини, де безпосередньо зберігалися боєприпаси до танкових гармат.

Заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко каже, що у той день на території арсеналу дійсно працювали 4 будівельно-ремонтні компанії. Про це, до речі, за 2 місяці повідомили вперше.

Для того, щоб здетонували гради їх не можна просто так кинути у воду, тому говорити про те, що відповідальна лише одна людина, яка когось пропустила на територію недоречно. Для того, щоб відбулась така детонація, потрібен дуже великий заклад вибухівки, щоб дати перший поштовх,
– повідомив Гижко.

Однак, усе це не остаточні результати розслідування, каже начальник Південного управління військової служби правопорядку Сергій Трачук.

"Слідство йде і це буде встановлено. Робити висновок не маючи заключення слідства, яке зараз відбувається, не потрібно. Я думаю, що таких заяв ще буде багато і ми почуємо дуже цікаві речі, але на даний час вина військовослужбовця лише є адміністративною", – зазначив Ткачук.

Читайте також: Скільки боєприпасів в Україні зберігається під відкритим небом: невтішні дані

Вибухи в Калинівці продовжують розслідувати як диверсію, бо Україна де-факто перебуває у стані війни з Росією. Тож "подарунок від Кремля" – це і досі головна версія пожежі, яка сталася на день народження президента.

Попри те, що ці військові склади базуються і в інших областях, все одно це відбулося в тій області, яка асоціюється в суспільстві з президентом і прем'єр-міністром. І такі збіги навряд чи випадкові. Але навіть якщо це зовнішня диверсія, в тому, що це сталося, винні ті з українського боку, хто повинен був забезпечувати безпеку військових складів,
– поділилася експерт-кримінолог Анна Маляр.

Це вже четверта за останні 2 роки пожежа на складі боєприпасів. Щоразу у підпалі слідство звинувачує диверсантів та ворожі безпілотники. Однак, досі ми так і не навчилися від них захищатися. На арсеналі в Калинівці зберігалося трохи понад 80 тисяч тонн снарядів, мін та ракет. І усе це охороняли лише 63 людини, частина з них – пенсіонери. Навіть більше, всі майданчики зі зброєю не мали елементарних земельних валів, які б мали захистити від розльоту снарядів.