Вперше президент України розпустив Верховну Раду під час своєї інавгурації, набравши рекордну підтримку у другому турі – понад 73%. Зеленський не став чекати чергових парламентських восени.

Читайте також: Парламентські вибори-2019: якими будуть перші 100 днів нової Верховної Ради

Як пояснив політолог Олексій Мінаков, ключова мотивація Зеленського розпустити Верховну раду полягала у тому, щоб якомога швидше провести вибори, аби рейтинги його політичної сили не встигли впасти. А також зібрати контрольовану більшість у парламенті. Єдиною підставою для розпуску була відсутність коаліції ще з 2016 року, коли більшість фракцій заявили про вихід. Однак у Верховній Раді із Зеленським не погодилися. І нардепи звернулися до Конституційного суду, який все ж таки визнав указ обґрунтованим.

Більшість конституційних суддів виявили кон'юнктурний підхід, вирішили догодити президенту України та винесли дуже сумнівне рішення,
– наголосив політолог Михайло Басараб.

Тепер у Зеленського мріють про монобільшість. Тобто мати власних 226 депутатів у новому парламенті й формувати коаліцію без залучення інших політичних сил.


Як формується коаліція у Верховній Раді / Інфографіка 24 каналу

Політолог Петро Олещук додав, що фактично жоден український президент подібних можливостей не мав.

Якщо Зеленський матиме більшість у Раді, то його партія зможе власними силами призначати:
– голову Верховної Ради та його заступників;
– обирати прем'єр-міністра та весь склад уряду;
– голів місцевих адміністрацій;
– очільників силових відомств;
– аудиторів НАБУ;
– представників парламенту у Конституційному та Верховному суді.

Фактично Володимир Зеленський контролюватиме усі гілки влади.

Поки що у нас є достатньо підстав вважати, що Зеленський або його найближче оточення можуть захотіти, контролюючи Верховну Раду, кабінет міністрів, посаду президента – узурпувати владу,
– сказав Басараб.

Але якщо Зеленський не отримає контрольованої більшості, йому доведеться шукати союзників у новому парламенті. Чи отримає президентська партія монобільшість, чи шукатиме союзників, залежить від того, скільки вона здобуде мандатів на мажоритарних округах, де розігрується 199 місць.