Про підсумки засідання ТКГ повідомила пресслужба українського президента. Відповідна інформація з’явилася на офіційному президентському сайті.

Зверніть увагу Підсумки засідання ТКГ 10 червня: відтепер представники ОРДЛО участь братимуть постійно

Підсумки засідання ТКГ 25 червня

  • Під час засідання українська сторона, зокрема, наголосила на важливості встановлення сталого та всеосяжного режиму припинення вогню.
  • Крім того, у межах робочої групи з безпекових питань обговорювали низку пропозицій, внесених українською стороною.

Вони, серед іншого, стосувалися:

– протимінної діяльності,

– забезпечення безпеки для мирного населення,

– нових точок розведення сил і засобів,

– забезпечення сталого припинення вогню.

Модератор групи посол Яшар Халіт Чевік відзначив конструктивний характер діалогу.

  • Також українська делегація акцентувала увагу на необхідності забезпечення повного й безперешкодного доступу спостережної місії ОБСЄ до всієї тимчасово непідконтрольної Києву території. Зокрема, лише з 1 до 23 червня було зафіксовано 39 випадків недопуску спостерігачів на окуповану території через блокпости уздовж офіційних дорожніх коридорів.
  • Українська сторона наголосила і на готовності надати необхідні безпекові гарантії та всебічне сприяння СММ ОБСЄ для розслідування інциденту з пошкодженням камери спостереження в районі Широкиного (Донецька область). Інцидент трапився 22 червня внаслідок обстрілу з непідконтрольної уряду України території.
  • Українська сторона запропонувала провести додаткове засідання безпекової групи для досягнення прогресу в питанні розведення сил і засобів на проєктних ділянках до наступного засідання ТКГ.
  • Водночас у межах робочої групи з соціально-економічних питань після двотижневої перерви було відновлено роботу українського оператора мобільного зв’язку на підконтрольній Україні території Донбасу.
  • Українська сторона ініціювала обговорення підходів до розв'язання екологічних проблем на Донбасі. Зокрема, порушила питання безпечного зберігання радіоактивних матеріалі і можливості формування групи експертів під егідою МАГАТЕ для моніторингу ситуації. Також делегація порушила питання забезпечення водопостачання у зоні конфлікту.
  • У межах робочої групи з політичних питань українська делегація надала сторонам консультацій календарний план підготовки та проведення місцевих виборів у встановлений законом України термін.

Так, українська делегація наголосила, шо проведення виборів на Донбасі є можливим виключно після:

  • всеосяжної деескалації,
  • виведення іноземних військових підрозділів та техніки,
  • роззброєння незаконних збройних формувань,
  • відновлення контролю з боку уряду України над державним кордоном у зоні конфлікту.
  • У межах гуманітарної групи обговорювали й питання узгодження списків для взаємного звільнення утримуваних осіб. Українська сторона продовжує наполягати на звільненні за принципом "всіх на всіх".
  • Делегація України знову наголосила на готовності відкрити два нових контрольний пункти в Луганській області з гуманітарних міркувань. А також укотре підтвердила готовність надати гарантії безпеки на період побудови відповідної інфраструктури з боку тимчасово окупованих територій за умови реального проведення робіт.

До теми Українська та російська делегації ТКГ провели спільну зустріч у Мінську

Підсумовуючи дискусію, модератор від ОБСЄ посол Хайді Грау позитивно оцінила активізацію роботи української сторони, зазначивши, що це внесло конструктив у роботу усіх груп ТКГ.

Наступний раунд консультацій у межах ТКГ заплановано на 8 липня.