Про результати чергового засідання очільників ТКГ повідомляє офіційна сторінка української делегації. Засідання відбувалося у форматі відеоконференції.

Цікаво Мінські угоди – не Біблія, – президент Мюнхенської конференції закликав їх змінити

Політичний напрямок:

  • Основою обговорення став "План спільних кроків учасників ТКГ з виконання Мінських домовленостей", який запропонував Леонід Кравчук.
  • Україна підтримала пропозицію ОБСЄ провести позачергове засідання політичної групи, де можна буде узгодити спільний документ, сформований усіма учасниками процесу.

Гуманітарний напрямок:

  • Говорили про роботу контрольних пункті в'їзду-виїзду на Донбасі. Україна їх вже відкрила, ОБСЄ закликала бойовиків, щоб і вони зробили це найближчим часом.

Напрямок безпеки:

  • Говорили про те, що режиму припинення вогню сторони переважно дотримуються. Він триває вже 108 днів, а за цей час знизилась кількість обстрілів.
  • Леонід Кравчук наполіг на початку гуманітарного розмінування територій на Донбасі. Він закликав зробити це ще до погіршення погодних умов узимку.
  • Також Кравчук наполіг до Різдва й Нового року обмінятися полоненими. Це, за його словами, стало б символом, що сторони готові домовлятися далі.

Економічний напрямок:

  • ОБСЄ підтримала ініціативу України про "зелені коридори" на КПВВ. Вони передбачають, що малорухливі громадяни зможуть без перешкод пересуватися поза загальною чергою та безперешкодно отримувати пенсії, соцвиплати, адміністративні й фінансові послуги.

Результати засідання

Найбільших успіхів сьогодні досягли в гуманітарному напрямку, є позитивні ознаки того, що найближчим часом вдасться забезпечити роботу КПВВ в обох напрямках,
– наголосили в українській делегації.

Українська делегація запевнила, що буде дотримуватися всіх угод, досягнутих у мінських переговорах, а також на зустрічах нормандського формату. Всі спроби звинуватити делегацію в їх порушенні – не матимуть успіхів.

"Українська делегація вважає дуже важливим провести до кінця поточного року нову зустріч на вищому рівні в нормандському форматі, яка б стала потужним імпульсом для підведення підсумків проведеної за рік роботи", – резюмували українські переговорники.