Про це пише The Independent. Всього на планеті є приблизно 20 відомих науці супервулканів, і виверження хоча б одного з них може спричинити катастрофічні наслідки, вважають вчені.

Особливу небезпеку експерти бачать в Єллоустонському вулкані, розташованому в США на території штату Вайомінг. Останній раз вулкан вивергався 640 тисяч років тому.

В результаті цього утворилася кальдера – западина розміром 55 на 72 кілометри. За словами експертів, у разі виверження, розплавлена порода поширюється на сотні кілометрів навколо, спалюючи все в межах цього радіусу. Вайомінг і сусідні штати покриються метровим шаром вулканічного пилу, але на цьому руйнівний ефект не закінчиться.

Пил і гази, що вивільняються виверженням, закриють сонце, і цього буде достатньо, щоб знищити врожай і занурити світ в вулканічну зиму, яка може тривати десятиліттями і вбити мільйони,
– пише The Independent.

У червні Університет Юти повідомляв про сотні землетрусів невеликої магнітуди на території Національного парку Єллоустон.

Читайте також: Сейсмічна активність: три супервулкани, які загрожують людству своїм виверженням

Експерти тим часом відзначають, що найближчим часом це навряд чи станеться. Шанси на те, що виверження буде в цьому році, експерти з Геологічної служби США оцінюють в один до 730 тисяч. Проте в NASA займаються розробкою плану щодо запобігання виверження Єллоустонського вулкана.

"Основне завдання – поступово зробити так, щоб Єллоустонський вулкан перестав бути загрозою людству", – говорить доктор Брайан Вілкокс, аерокосмічний інженер з науково-дослідного центру NASA з розробки ракетних і реактивних пристроїв.

Згідно з начерків плану NASA, команда фахівців розраховує "відкачати" тепло з кальдери і перетворити його в електричну енергію. Робити це будуть коштом прокачування води через свердловину до гарячої породи і подальшого її повернення на поверхню після того, як температура поруч з нею досягне 350 градусів за Цельсієм.

Читайте також: Страшна пожежа в таборі Одеси забрала життя двох дітей: ще троє у лікарні

Її можна буде використовувати для запуску турбін. Попри те що найближчим часом Єллоустонським вулканом фахівці NASA займатися не збираються, вони все ж сподіваються, що на проблему звернуть увагу.

Зробити так, щоб ці вулкани не знищили запаси їжі й не привели до смерті 99 відсотків населення – здається, це заслуговує обговорення,
– зазначає Вілкокс.