Про це повідомила виконувачка обов’язків міністра енергетики Ольга Буславець на брифінгу після засідання Кабміну, пише 24 канал.

Дивіться також Тарифи на газ у липні 2020: скільки заплатять українці

Сьогодні Кабінет Міністрів для проведення всіх необхідних заходів для обрання постачальника останньої надії продовжив дію ПСО для населення до 1 серпня. Це необхідна норма для того, щоб все відбувалося послідовно і було забезпечено гарантоване постачання газу,
– наголосила вона.

Окрім того, Буславець уточнила: напередодні, 30 червня, Міністерство енергетики оголосило конкурс із відбору постачальника останньої надії на газовому ринку для населення. Відомство очікує, що до 7 липня всі претенденти подадуть свої пропозиції. Тоді ж має відбутися розкриття конкурсних пропозицій.

Після переходу до ринку постачальники можуть не захотіти працювати з клієнтом, який не оплачує рахунків або оплачує їх нерегулярно. Для таких випадків і потрібен постачальник останньої надії. Він буде приймати клієнта на 60 днів – за цей період споживач зможе знайти постачальника, який постачатиме йому газ.

Що цьому передувало:

  • Ринок природного газу для побутових споживачів раніше планували відкрити з 1 травня 2020 року, але через карантин відкриття відклали до 1 липня.
  • Згодом Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), спростила процедуру зміни постачальника газу для побутових споживачів з 1 липня.
  • Своєю чергою, уряд 25 червня затвердив формулу ціноутворення на природний газ майбутнього постачальника останньої надії, прив’язавши ціну до котирувань на німецькому газовому хабі NCG.