Про хід навчань у Чорному морі, новий вимушений формат, особливості та нововведення – читайте у програмі "Фактор безпеки" на 24 каналі.

Зверніть увагу Росія влаштувала провокації під час навчань Sea Breeze-2020 у Чорному морі

Авіація вперше відпрацьовувала стрільби по морських цілях

Повелителі двох стихій – повітря та води, авіація та флот, діяли як одне ціле. Кораблі військово-морських сил перерізали шлях ворожим суднам і розтягнутою змією відлякували ворога від наших берегів. Тим часом льотчик бойового вертольота Мі-8 Держприкордонслужби завис під хмарами, спостерігаючи за морським протистоянням. Його приціл миттю знайшов корабель противника.

Ракета вразила вороже судно, не залишаючи шансів на опір. Таке видовище нікого не залишає байдужим.
Вперше в історії навчань Sea Breeze авіація відпрацьовувала стрільби по морських цілях.

військові навчання чорне море
Авіація стріляє по морських цілях / Скриншот з відео

Взаємодія з військово-морськими силами не викликала нарікань. Спрацювали злагоджено та чітко, як шестірні швейцарського годинника.

"Ми залучаємо підрозділи ДПСУ. Це кораблі і авіація. І це надає нам можливість відпрацьовувати взаємодію між кораблями ВМС, кораблями ДПСУ і літаками ВМС, вертольотами ВМС, а також літаками ДПСУ. І це при повній сумісності і інтеграції між двома відомствами", – розповів начальник штабу керівництва Sea Breeze-2020 Костянтин Плахотнюк.

Одна з умов виконання цього елементу навчань – дотримання дистанції. Між кораблями, катерами та гелікоптерами відстань у прямому сенсі – гарматного пострілу. Екіпажі між собою спілкуються лише в режимі радіомовлення, а замість рукостискань вітаються віддаленими звуковими сигналами.

військові навчання чорне море
Спільні військові навчання за участю ЗСУ / Фото ДПСУ

Військові навчання в умовах пандемії COVID-19

Такі нововведення вимушені і спрямовані на одне – мінімізувати особисті контакти між учасниками маневрів. Причина відома – пандемія COVID-19 Саме вона поставила під питання цьогорічний Sea Breeze.

Проте штаб керівництва навчань розробив новий сценарій, кілька розділів якого таки надиктував коронавірус.

В умовах світової пандемії задля збереження здоров'я учасників навчання цьогоріч ми проводимо "Сі Бриз" в новому форматі,
– повідомив командувач ВМС ЗС України Олексій Неїжпапа.

Через вірусну загрозу сухопутна складова навчань була виключена, а планування заходів відбувалося у віртуальному режимі. Як позитив: це дало змогу налагодити нові способи комунікації між Україною і державами-учасницями та партнерами НАТО.

Загалом участь у маневрах взяли участь:

  • Україна;
  • США;
  • Болгарія;
  • Грузія;
  • Туреччина;
  • Норвегія;
  • Іспанія.

Минулого року їх було удвічі більше. До цьогорічного "Сі Бризу" долучились понад 2 тисячі військових, 20 кораблів, катери та гелікоптери.

військові навчання чорне море
У військових навчаннях взяли участь 7 країн / Скриншот з відео

За словами командувача шостого флоту США Юджина Блека, результати планування та досягнення, здобуті в ході планування і навчань "Сі Бриз-2020", будуть безсумнівно використані для планування наступних таких маневрів у 2021 році.

"Наша відданість цим навчанням і тому, що вони означають, непохитна", – наголосив він.

Масштабний американський корабель "Портер"

Інша важлива відмінність – це робота двома штабами. Один – в Одесі, а другий – в іспанському місті Рота. Тут розташований морський операційний центр 60-го з'єднання надводних кораблів 6-го флоту ВМС США. Звідси на навчання прибув американський есмінець "Портер".

Послужний список цього 150-метрового морського велетня вражає.

  • у 2003 році він брав участь в бойових операціях в Іраку;
  • у 2007 потопив два піратських човни поблизу Сомалі;
  • у 2017 випустив 59 ракет "Томагавк" по сирійському аеродрому Шайрат.

військові навчання чорне море
Ракетний есмінець "Портер" / Фото United States Navy

Цього року корабель "Портер" – флагман навчань. Він надає підтримку у виконанні завдань кораблям та катерам відповідно до сценарію навчань. Один з елементів – відбиття раптових малих цілей на воді.

Нашою групою катерів спільно з загоном Морської охорони була відпрацьована групова вправа відповідно до стандартів НАТО та щодо відбиття швидкісних малорозмірних цілей,
– зауважив начальник штабу дивізіону кораблів охорони рейду ВМС України Іван Самардак.

Він зазначив, що загалом дії екіпажів були злагоджені. Поставлені завдання виконані на загальну оцінку "добре".

Читайте також Перехід на стандарти НАТО: як пройшли потужні військові навчання "Гвардія-2020": фото

Ще однією родзинкою Sea Breeze-2020 стало ескортування патрульного літака ВМС США – Боїнгу P-8 "Посейдон" Повітряних Сил ЗС США. За більше, ніж двадцятирічну історію навчань цей елемент виконувався вперше.

Командувач шостого флоту США Юджин Блек відзначив, що у цьогорічних навчаннях беруть участь 9 країн, понад 20 кораблів та 19 одиниць авіації. Вони спільно працюють для підвищення рівня безпеки у Чорноморському регіоні.

Більше про цьогорічні військові навчання у Чорному морі – дивіться у відео.