Опозиціонерок номінували від групи "Прогресивного альянсу соціалістів і демократів" (S&D) у Європарламенті, що налічує 146 євродепутатів. Про це мовиться на сайті групи.

Актуально Зачистка опозиції в Білорусі: а хто взагалі залишився на волі?

Що відомо про цьогорічну премію Сахарова

  • Інші групи в Європейському парламенті оголосять свої кандидатури пізніше – цього чи на початку наступного тижня. За даними "Радіо Свобода", всі політичні групи розглядають можливість підтримати пропозицію колег з S&D.
  • Крайній термін висунення кандидатур – 17 вересня. Три кандидати мають бути включені в короткий список 12 жовтня, до того, як остаточне рішення щодо лауреата-2020 ухвалять 22 жовтня.

Відважні жінки Білорусі борються за свободу і демократію в своїй країні,
– заявила віцепрезидентка групи Каті Пірі.

Напередодні колишній прем'єр Польщі та експрезидент Європейської ради Дональд Туск запропонував номінувати Світлану Тихановську та її чоловіка Сергія на Нобелівську премію миру.

Що таке премія Сахарова та за які заслуги її вручають?

Це щорічна премія в галузі прав людини, названа на честь радянського фізика і дисидента Андрія Сахарова. Започаткована в 1988 році Європарламентом для відзначення окремих людей та організацій, які захищають права людини та основні свободи.

Цікаво, що білоруська асоціація журналістів і екскандидат в президенти Білорусі Олександр Мілінкевич були нагороджені премією у 2004 і 2006 роках відповідно.