Народився майбутній альпініст у рівнинному Кам'янському, колишньому Дніпродзержинську. Тут височіють хіба що труби металургійних та коксохімічних заводів, а от справжні гори хлопець уперше побачив у 17 років. Краєвиди Карпат та Криму настільки зачарували, що жодних питань стосовно майбутнього шляху не виникало. Бобок навіть виписував польські журнали для альпіністів.

Читайте також: Як перша українка підкорила Еверест

2004-й рік став для нього переломним. Бобок став учасником експедиції, що вперше у світі проклала маршрут до вершини Евересту з північного боку. І якщо раніше для кожного сходження потрібно було шукати спонсорів, то з того моменту все змінилося – тепер уже його закидали пропозиціями.

Загалом Віктор Бобок 5 разів підіймався на Еверест, понад 50 – на Ельбрус, ще 27 – на Кіліманджаро, 12 – на Аканкагуа (верхівку Південної Америки) та 4 рази на найвищу точку Антарктиди – пік Вінсона.

Віктор Бобок

Утім одна річ, коли підіймаєшся сам, інша – коли відповідаєш за цілу групу. Тут головне правильно налаштувати команду, задати темп і часом навіть зробити масаж. Віктор Бобко наголошує, що у горах не потрібно тиснути на газ і перевантажувати тіло. Головний секрет полягає в економії сил. Він скептично ставиться до веганів у горах, адже навіть з усім своїм досвідом іменитий альпініст скидає після сходження на Еверест 12 кілограмів.

У 2016-му про нього знову заговорила вся країна. Саме він погодився допомогти Ірині Галай стати першою українкою, яка підкорить головну вершину світу. Для цього навіть особисто поїхав у Мукачево до батьків дівчини, аби заспокоїти їх та переконати в реальності задуму. Команда здійснила тренувальний підйом на вулкан у Південній Америці, а вже 20 травня 2016 року підняла жовто-блакитний прапор на висоті 8848 метрів.

Віктор Бобок та Ірина Галай у Андах

Що далі в мандрівника, який помалу рухається до шостого десятка? Звісно, гори! І нові мандрівники, яким потрібно передавати досвід.