Глядачів радували виступами Lady Gaga, Billie Eilish, Елтон Джон та інших зірок світового масштабу. Грандіозне восьмигодинне шоу транслювали в інтернеті за допомогою Restream – сервісу відеострімінгу, який створили українці.

Сервіс запустили у 2015-му двоє програмістів із Вінниці – Олександр Худа та Андрій Суржинський. На той час шаленої популярності набув формат інтернет-трансляцій. В українців виникла ідея створити ресурс, який би дозволяв транслювати відео всюди одночасно. Нічого схожого на ринку онлайн-трансляцій на той час не існувало, тож сервісом швидко зацікавилися англомовні користувачі. Українські розробники вирушили зі своїм проєктом до США, де вдалося залучити перші інвестиції.

Зараз Restream – це потужний хмарний сервіс, який дозволяє транслювати відеоконтент одразу на більш ніж 30 платформах, із якими співпрацює стартап. Тобто якщо ви ведете відеотрансляцію наживо за допомогою Restream, її одночасно можуть дивитися користувачі Youtube, Facebook, Linkedin та інших соцмереж і сайтів. Завдяки аналітиці ви будете знати, хто дивився ваше відео та наскільки воно цікаве аудиторії.

Спочатку Restream користувався популярністю переважно у фанатів відеоігор. Зараз же аудиторія користувачів надзвичайно широка: від диваків, які люблять споживати їжу на камеру, до музикантів, фітнес-тренерів та бізнес-консультантів, які транслюють концерти, тренування чи тренінги. Загалом у базі сервісу – понад 2,5 мільйони стрімерів з усього світу.

Серед клієнтів українського стартапу – BMW, Bentley, Microsoft та інші великі корпорації, а також громадські організації і державні установи. Канали CNN та Fox News використовують сервіс для онлайн-трансляцій у соцмережах.

Український стартап має два офіси – в Остіні, США та у Києві. У них працюють майже пів сотні людей. Влітку 2020-го Restream залучив 50 мільйонів доларів інвестицій. Розробники наголошують, що навіть після завершення пандемії формат онлайн-трансляцій відкриватиме великі можливості для бізнесу, а також допомагатиме людям бути ближчими один до одного.