Візитна картка міста – фонтан довжиною 140 метрів та висотою струменя до 60 метрів. У містечку Ямпіль знаходиться єдиний в Україні прикордонний пункт пропуску на паромі. А от Могилів-Подільський єдиний на просторах колишнього СРСР і перший у Європі вшанував легендарного бітла Джона Ленона. Скульптуру встановили ще за радянських часів, тож вона швидко перетворилася на місце зустрічей неформальної молоді.

За діамантами вам теж до Вінниці. Завод "Кристал" відшліфовує дорогоцінні камінці чи не у всі відомі форми: груша, маркіз, овал, принцеса та смарагд. За 35 років через руки майстрів пройшли діаманти загальною вагою близько однієї тонни.

З Вінницькою областю пов'язані два легендарні медики, чиї винаходи врятували життя тисячам людей.

Микола Пирогов. Його анатомічний атлас був настільною книгою усіх хірургів. Під час війни на Кавказі він уперше почав перев'язувати рани бинтами, змоченими у крохмальному розчині. І саме там уперше в історії світової медицини провів операцію під ефірним наркозом. А вже під час Кримської війни знову ж таки вперше використав гіпсові пов'язки, що значно пришвидшило загоєння переломів. У Вінниці хірург організував безкоштовну лікарню.

А от інший вінничанин – мікробіолог Данило Заболотний, аби довести ефективність винайденої ним вакцини, наважився випити живу холерну культуру. Досліджуючи чуму Заболотний брав участь в експедиціях до Індії, Месопотамії, Персії та Китаю. Вчений першим довів, що носіями інфекції в природі є дикі гризуни. Докази цьому довелося збирати протягом 12 років.