Зокрема в соцмережах публікують відео, як мешканці Лачинського, Кельбаджарського й Агдамського районів спалюють свої будинки. Про це пише Интерфакс.

До слова Вірмени перетворили захоплені мечеті Азербайджану у свинарники: відео

Усі ці райони не входять до складу Нагірно-Карабаської автономної області, а відтак повинні повернутися до складу Азербайджану. Раніше Вірменія окупувала їх у ході війни, щоб мати прохід до невизнаної "Нагірно-Карабаської республіки".

Перед тим, як покинути ці території, вірмени спалюють власні будинки. Це не лише їхні поселення, а й магазини та інші будівлі. Вірмени не хочуть, щоб у них поселилися азербайджанці, що чудово демонструє ненависть цих двох народів одне до одного.

За домовленостями, до 1 грудня 2020 року Азербайджан має повністю повернути собі контроль за цими трьома районами. За Кельбаджарським вже до 15 листопада, Агдамським до 20 листопада, а за Лачинським – до 1 грудня.

Детальніше про домовленості:

  • Через півтора місяця після початку нового загострення в регіоні Нагірного Карабаху Азербайджан і Вірменія підписали мирову угоду за посередництва Росії.
  • Вона передбачає, що в самому Карабаху сторони залишаються на тих позиціях, де були на момент підписання угоди. Тобто в місті Шуші залишається Азербайджан, а всього за 11 кілометрів Вірменія залишиться в Степанакерті.
  • Натомість довколишні регіони, які Вірменія раніше окупувала, повернуться під повний контроль Азербайджану. Вірменія лише матиме доступ до Лачинського коридору, що з'єднує її територію з Нагірним Карабахом.