Марків разом із українською делегацією 4 листопада повернувся на Батьківщину. Він сказав кілька слів, повернувшись в Україну, передає 24 канал.

Важливо Суд в Італії виправдав та звільнив українця Віталія Марківа

Вітаю, Україно! Вітаю, шановні співвітчизники і побратими! Цей день для мене надзвичайна подія, можливо, це найважливіша моя особиста перемога. Мені випало зіткнутися із підлістю пропаганди та із підлістю фальшивої інформації, що мали на меті зганьбити цілісність, честь та гідність України та її народу!
– сказав Марків.

Марків зауважив: в італійській в’язниці він дав собі дав обіцянку вистояти до кінця, не лише заради себе, а й за українських героїв, що полягли та продовжують воювати за Україну.

"Лише спільними зусиллями можна перемогти. Правда є і правда існує!" – додав він.

Він додав, що першим своїм завданням в Україні бачить продовження служби в лавах Нацгвардії. Він також додав, що разом із адвокатами домагатиметься відповідальності перед законом людей, що "намагалися зганьбити не тільки збройні формування України, а й весь український народ".

Марків
Марків вперше за 3 роки обіймає дружину / Фото Анни Брикової, 24 канал

Нацгвардієць наголосив: головним фактором свого звільнення вважає правду та процитував рядки з вірша "Кавказ" Тараса Шевченка "Борітеся поборете, вам Бог помагає…".

Марків також додав, що в Україні спершу найбільше часу приділить дружині. Він сказав, що не бачив її наживо 3 роки 4 місяці і 2 дні. Протягом останніх 6 місяців вони мали кілька хвилин, щоб поговорити по відеозв’язку.

"Це не описати слова. Я досі не вірю! Я радий, що всі звинувачення зняті з мене і з України. Я готувався до найгіршого! Готувався при будь-якому результаті вистояти і не зганьбитися", – розповів Марків про свої відчуття після зняття з нього обвинувачень в Італії.

Як в Україні зустрічали Віталія Марківа: відео 24 каналу

Що відомо про справу Марківа: коротко

  • 30 червня 2017 року поліція Італії заарештувала Віталія Марківа в аеропорту Болоньї за підозрою у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році.
  • Нацгвардієць Марків воював на Донбасі, але до вбивства цивільних громадян – Роккелі та його російського перекладача Андрія Миронова під Слов’янськом не міг бути причетним.
  • У липні 2019 року суд в італійському місті Павія засудив українця до 24 років неволі, визнавши його співучасником убивства. Жодних прямих доказів причетності українця до злочину не було.
  • Офіційний Київ завжди наполягав на непричетності українця до злочину. За даними українського слідства, двоє журналістів загинули в результаті обстрілу російсько-терористичних військ.
  • 3 листопада суд присяжних у Мілані виправдав українця та звільнив його із в’язниці. На заключному судовому засіданні була присутня українська делегація у складі глави МВС Авакова і омбудсмена Денісової. Остання повідомила, що вже 4 листопада Марків буде вдома, в Україні.