Незважаючи на те, що кілька депутатів відкликали свої підписи за його відставку, ще понад сто народних обранців, налаштовані відправити гепрокурора у відставку за бездіяльність.

Віталій Ярема — перший прокурор-міліціонер

За кілька тижнів після обрання на позачергових президентських виборах Петра Порошенка, він запропонував парламенту підтримати кандидатуру Віталія Яреми на посаду генерального прокурора України, замість свободівця Олега Махніцького, котрий керував Генпрокуратурою у статусі "в.о.".

Вже тоді, здійнялась критична хвиля зауважень до подібного кадрового рішення Президента, що тінню впала на колишнього начальника київського главка, котрий лише заступав на посаду генпрокурора. В основному, критика, що лунала на адресу Президента полягала у тому, що Віталій Ярема немає досвіду прокурорської практики й ніколи не працював в органах прокуратури, а тому буде неефективним.

Яремі також закидали, що теперішній Президент України фінансував його парламентську кампанію у 2012 році. Так стверджує його суперник по виборчому округу № 212 Тарас Чорновіл, що тоді програв Віталію Яремі. Тарас Чорновіл ззапевняє, що йому було відомо про те, що Ярема є людиною Порошенка. Однак, потрібно ставитись критично до слів людини, яка програла вибори. Звісно, що Ярема заперечив, що цей факт мав місце.

Якщо говорити про професійні якості Віталія Яреми, як оперативника, то з цим у нього все гаразд. За 25 років служби в міліції він не мав жодного стягнення за порушення законності або службових повноважень. Має медаль за бездоганну службу, яку отримав ще за другої каденції Леоніда Кучми, у 1999 році.

Критика

Пік критичного ставлення до генпрокурора Віталія Яреми припали на річницю розгону студентського Євромайдану. 30 листопада 2014 року громадськість раптом опритомніла від війни на Донбасі, і усвідомила, що протягом року жоден високопосадовець чи командир "Беркуту" не відповів за злочини, що були вчинені за час подій на Майдані. Більше того, можна пригадати, як підозрюваний у масових розстрілах Дмитро Садовник втік з України, коли вже перебував під слідством.

Тривожний сигнал, як індикатор проблем у Генпрокуратурі пролунав з вуст нардепа від БПП Сергія Лещенка. Він повідомив, що за його інформацією в ЄС готові зняти санкції з екс-глави СБУ Олександра Якименка, Олексія Азарова, Віктора Януковича-молодшого, Дмитра Табачника, Олени Лукаш і Сергія Клюєва. Це може відбутися через те, що в Україні цим особам не були пред'явлені підозри у скоєних злочинах.

Однак, депутат Лещенко не розкрив своїх джерел отримання цієї інформації. А отже є підстави, що він "підкидає дрова" до розпалювання критики проти Яреми з суб'єктивних причин.

Крім того Генпрокуратура не поверхнево розслідувала висловлювання екс-нардепів — регіоналів та комуністів, які публічно підтримували сепаратизм в Україні.

Також заступник Віталія Яреми і найближчий його соратник Анатолій Даниленко став фігурантом журналістського розслідування щодо незаконного привласнення земельної ділянки у 140 га, що більше за площею, ніж Межигір'я Януковича.

Активізація Яреми

Зрозуміло посада генпрокурора є дуже привабливою, у відставку Віталій Ярема піти не хоче, адже фактично випадає з владної вертикалі до нових змін у Кабміні. "Народний фронт" і "Блок Петра Порошека" найвпливовіші посади в державі між собою вже поділили. Якщо Ярема таки буде звільнений, то єдине, що йому залишається — це шукати покаяння, очоливши главки у проблемних регіонах. Де залишається велика вірогідність сепаратистського рецидиву. Це Одеса, Харків, Запоріжжя.

Саме тому Ярема вирішив активізуватись, і в першу чергу, особисто зустрітися з усім складом фракції БПП, переконати нардепів у своїй ефективності. Наступним кроком Віталій Ярема зустрівся фракцією "Самопоміч". Саме депутат від "Самопомочі" і голова комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв розпочав компанію по збору підписів за його відставку.

Наразі офіційний портал Генпрокуратури рясніє новинами про виголошення підозр і заяв Віталія Яреми про зроблену роботу. Сьогодні стало відомо, що суд дозволив заарештувати колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

Але більшість громадських діячів з недовірою ставляться до нинішньої активізації Яреми, і говорять, що єдиним зрозумілим критерієм роботи Генпрокуратури буде доведення до суду і отримання терміну ув'язнення тими особами, які можуть позбутися європейських санкцій.

У Віталія Яреми є лише один шлях залишитись на посаді — показати справжню роботу, здійснити кадрові чистки прокурорів, які гальмують розслідування справ розстрілу Небесної сотні, проти колишніх високопосадовців та лояльних олігархів. Якщо генпрокурор не покаже результат, а буде імітувати роботу, то це лише збереже його на посаді на довший час. Але не врятує від неминучої відставки.