Воєнний стан і мобілізація у Вірменії

Про оголошення воєнного стану та мобілізацію Пашинян написав у фейсбуці. Він зауважив, що відповідне рішення ухвалив вірменський уряд і воно набирає чинності з моменту публікації.

До теми Обстріл столиці Карабаху, збиття гелікоптера: Азербайджан і Вірменія поновили бойовові дії

Також він закликав, прикріплений до військ особовий склад з'явитися в територіальні військові комісаріати.

Зауважимо, ще до заяви Пашиняна в центрі Єревана почали збиратися добровольці, готові відправитися в Нагірний Карабах. Їхні командири наголошують, що жодні політичні розбіжності не повинні стати перешкодою в питанні об'єднання вірмен проти ворога.

Це війна не проти тримільйонного народу, а війна проти тримільйонної армії,
– підкреслюють вони, маючи на увазі вірменський народ.

Як передає DW, понад 10 тисяч осіб уже висловили бажання відправитися на фронт.

Тим часом, у мережі повідомляють, що до кордону з Азербайджаном рухається військова техніка Збройних сил Вірменії.

Перші жертви

Таку інформацію оприлюднив Азербайджан. Також про загиблих говорить і так званий президент невизнаного Нагірного Карабаху Араік Арутунян. Повідомляють, що загинули і військові, і прості люди.

  • Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що серед мирного населення та військових є жертви. Однак їхню кількість не уточнив.
  • Речник очільника Карабаху повідомив, про десятки поранених мирних жителів і двох убитих. Також була інформація, про 10 загиблих їхніх військових, але пізніше її спростували.

Радимо ознайомитися Чи можлива нова жорстока війна: яка суть конфлікту Вірменії та Азербайджану

Ескалація конфлікту у Нагірному Карабасі: основне

  • Бойові дії в районі лінії розмежування поновилися приблизно о 6 ранку 27 вересня.
  • За версією Азербайджану, війська Вірменії "здійснили масштабні провокації" та завдали інтенсивного обстрілу по селам і позиціям азербайджанської армії в прифронтовій зоні.
  • Через це азербайджанські війська почали контрнаступальну операцію всім фронтом, під час якої на різних напрямках було знищено 12 одиниць зенітно-ракетних комплексів OSA підрозділів протиповітряної оборони Вірменії.
  • Натомість у Вірменії кажуть, що їхнім військовим вдалося збити два вертольоти та три безпілотники азербайджанських повітряних сил, а також знищити три танки. У Баку підтвердили, що було збито один вертоліт. Але його екіпаж – живий.
  • Щоправда, перші дзвіночки пролунали ще 12 липня. Тоді спалахнули бої на кордоні Вірменії та Азербайджану: Баку звинуватив вірменську сторону в порушенні режиму припинення вогню, а Єреван – азербайджанську в перетині кордону "без видимих причин".
  • Під час збройних зіткнень підтвердили загибель 13 військових, серед них – генерал-майор Полад Хашимов і п'ять офіцерів.

Що відомо про Нагірний Карабах?

Невизнана "Нагірно-Карабахська республіка" розміщується на південному заході Азербайджану: офіційний Баку вважає її окупованою територією. Втратив Азербайджан контроль над Карабахом на початку 1990-х. Сталося це внаслідок конфлікту з вірменським населенням регіону та Вірменією.

У 1994-му після шести років війни сторони підписали бішкекський протокол, за яким Азербайджан, Вірменія і "НКР" домовилися про припинення вогню. На лінії зіткнення час від часу спалахують конфлікти.