Поштовхами до створення PESCO стали Brexit та перемога Дональда Трампа на президентських виборах у США, повідомляє The New York Times. І уряд Великобританії, і глава Білого дому відзначилися небажанням співпрацювати з ЄС у сфері безпеки, пояснює автор публікації.

Читайте також: Три прогнози для Європи на наступні 13 років

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан додав, що військова угода між країнами-членами ЄС була підписана на фоні "напруженості" в Європі, причиною якої є зростання агресії Росії після приєднання Криму і терористичні атаки бойовиків-ісламістів.

Програму PESCO підписали 23 європейські держави, серед яких Італія, Франція, Німеччина та Іспанія. Мальта, Ірландія, Данія, Португалія і Великобританія відмовилися від участі у військовому договорі ЄС, зазначає La Stampa.

Формально оборонна програма ЄС стане реальністю після схвалення кваліфікованою більшістю в Раді ЄС – голосування заплановано на 11 грудня, вказує італійська газета.

Загалом PESCO – це проект, що надасть "законодавчу основу для інвестицій у безпеку і захист території ЄС і його громадян", повідомляє Süddeutsche Zeitung, цитуючи документ оборонної програми.

Читайте також: Британія повинна заплатити ЄС величезну суму за свій вихід

Посилена військова потуга країн ЄС піде і на користь НАТО, адже Євросоюз, зокрема, готуватиме свої збройні сили і до спільних операцій з Альянсом.

Кожна країна-учасниця "військової Шенгенської зони" повинна взяти на себе 20 зобов'язань, водночас за всіма державами, які підписали програму PESCO, залишається право вести свою національну оборонну політику, акцентує німецьке видання.