Одним із перших про новоспечений луганський конфлікт повідомив Сергій Іванов. Йому інформацію про БТРи в центрі міста передали власні інформатори. Ще задовго до війни на Донбасі він в Луганську працював прокурором і головного фігуранта скандалу – Корнета – знав особисто.

"Я пам'ятаю Корнета ще простим "опером", який бігав і не наважувався відкрити рота. І я не думаю, що Плотницький там побачив в ньому якусь заміну. Треба розуміти, що там нічого не вирішується. Все вирішується в Москві", – сказав публіцист Сергій Іванов.

Читайте також: Як українці реагують на "переворот" у Луганську: жорсткі жарти з соцмереж

Конфлікт Корнета з Плотницьким розпочався ще до офіційної відставки псевдоміністра. Спочатку керівництво самопроголошеної "республіки" звинувачувало силове відомство у провальній роботі, а тиждень тому показово під об'єктивами телекамер взагалі виселило із самозахопленого будинку.

Відверте і привселюдне приниження стало тривожним дзвіночком для Корнета. В самопроголошених "республіках" незручних для влади осіб просто вбивають. Така доля вже спіткала терористів "Гіві", "Моторолу", "Бетмена" та Дрьомова. Відтак, щоб не стати черговим бійцем "безсмертного полку", псевдоміністр вирішив взяти ініціативу в свої руки.

Він зрозумів, що він фактично списаний і зараз в нього фактично лишився один шлях – йти ва-банк. Оточити себе озброєними людьми, оточити себе технікою і вичікувати, як ця ситуація буде вирішуватись в Москві,
– вважає Іванов.

БТРи в центрі Луганська і посилений контроль по всьому периметру міста в оперативній заяві Корнет виправдовує міфом про спецоперацію із затримання української контрдиверсійної групи. У свою чергу, Плотницький говорить, що все це незаконно, бо Корнет тепер не лише безхатченко, але й безробітний. З посади "міністра" його звільнили ще вчора.

"Це намагання обидва квазідержавні утворення об'єднати в єдиний управлінський центр. І для Києва дуже добре, що цей процес проходить не безболісно", – прокоментував заступник директора Центру досліджень, армії, конверсії та роззброєння Володимир Копчак.

Читайте також: Готується відставка Плотницького, – росЗМІ

"Корнета пов'язують з російськими спецслужбами, відповідно з паном Сурковим і компанією. Ситуація такого типу: Плотницький хоче узурпувати владу і трошки відділитися від впливу Кремля, а люди, які під Сурковим, намагаються йому не дати цього зробити", – зазначив волонтер Віталій Дейнега.

На думку експертів, цей конфлікт унікальний тим, що за час бойових дій на Донбасі – це перший прецедент відкритого протистояння підданих і вищого керівництва самопроголошених "республік". І хто б за цим не стояв – самозванці чи російські спецслужби – окупаційна вертикаль стає дедалі хиткішою.

Нагадаємо, 21 листопада екс-глава "МВС "ЛНР" Ігор Корнет влаштував у Луганську "військовий переворот". Також у захопленому Луганську відключили телебачення, радіомовлення та мобільний зв'язок. А у місто в’їхала колона військової техніки.