Про ситуацію повідомили в Апараті РНБО у відповідь на запит Укрінформу.

Раніше ВКонтакте може зникнути з українських онлайн-магазинів: уряд запропонував рішення

Доступність мобільного додатку "ВКонтакте" в Україні відбулося не через зняття санкцій, а через зміну проксі-серверів, що дозволило обійти блокування провайдерами доступу до цього додатку на території України,
– зауважили там.

Також в РНБО додали, що 15 вересня заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк наголосив, що активізація роботи російських соціальних мереж напередодні місцевих виборів в Україні може становити загрозу національній безпеці країни.

Демедюк вважає, що ВКонтакте використовується російськими спецслужбами для збору даних про громадян України і всіх, у кого він встановлений.

У РНБО також повідомили, що спеціалісти Національного координаційного центру кібербезпеки взаємодіють з міжнародними колегами та партнерами, аби заблокувати ВКонтакте на території України.

Блокування роботи Вконтакте в Україні: коротко

  • 15 травня 2017 року тодішній президент Петро Порошенко ухвалив рішення про блокування російських соцмереж в Україні.
  • Зокрема, інтернет-провайдерам заборонили надавати послуги з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів сервісів Mail.ru, соцмереж "Вконтакте" та "Одноклассники". Під санкції потрапили також усі сервіси Яндекс, окрім головної сторінки, сайти антивірусних компаній "Лабораторія Касперського" і DrWeb.
  • Російські соцмережі почали блокувати через підозру в тому, що вони сприяють спецслужбам Росії збирати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію з обмеженим доступом – персональні дані та особисті листування громадян України.
  • Рішення української влади підтримали в НАТО. В заяві Альянсу мовилось, що цей указ був пов'язаний з питанням безпеки, а не свободи слова.
  • В травні 2020 року українська влада повторно ухвалила рішення про заборону користуватись російськими соцмережами.
  • У вересні стало відомо, що Вконтакте став знову доступний для українських користувачів через додаток, який використовує обхідні шляхи, щоб подолати обмеження.
  • В уряді вже підготували контрзаходи, зокрема, – звернення до Google і Apple, щоб додаток прибрали з магазинів Play Market та App Store.