Про процедуру прийняття Бюджету на 2018 рік

Фракція "Самопоміч" не голосувала за рішення підняти зарплати депутатам. Я часто спілкуюсь з людьми в селах і я б не зміг їм пояснити, чому ми так проголосували. Народний депутат України має отримувати, як і інші посадовці найвищого рангу, гідну заробітну плату. Але також, я вважаю, що парламент 8 скликання не напрацював собі на нормальну заробітну плату.

Читайте також: Чим депутати приїхали голосувати за бюджет-2018: фото елітних автомобілів

В парламенті вже давно повінчалися "Опозиційний блок", БПП, "Народний фронт" та "Радикальна партія". Вони спочатку це робили потайки, інколи це було видно за результатами окремих голосувань. А вчора, 7 грудня, ці люди фактично зґвалтувавши всю процедуру голосування, всю мораль або, точніше, її рештки в парламенті, усунули з посади Єгора Соболєва – голову антикорупційного комітету, для того, щоб продовжувати руйнувати все те, що зроблено в царині антикорупції.

Потім вони перейшли до дерибану коштів платників податків. Спочатку депутати проголосували за популістський закон "Купляй українське, плати українцям", потім – за законопроект про підтримку літакобудівної галузі, який не має жодного відношення до літаків. Далі вони підняли собі заробітні плати. за Бюджет проголосували дуже швидко, адже всі "хотілки" роздали.

Процедуру прийняття Бюджету потрібно зробити максимально прозорою. Щоб платники податків бачили кожну копійку і на що вона витрачається.

Депутат Курячий від БПП вже в кінці розгляду близько 12 хвилин зачитував правки: збільшити фінансування Державного Управління Справами, Адміністрації Президента, Апарату Верховної Ради та Генеральної прокуратури. В четвер, 7 грудня, депутат Курячий став прем’єр-міністром, головою бюджетного комітету та Міністром фінансів в одній особі. Це просто ганьба. Тому, я вважаю, що те, що вчора відбулося, не має жодного відношення до бюджетного процесу.

Про фінансування внутрішніх силовиків

В нас сукупний бюджет, який запланований у видатковій частині Бюджету на 2018 рік, на Генпрокуратуру, МВС та інші внутрішні органи трохи менший, ніж той, який виділений на Збройні сили. Тобто, в країні, яка воює з агресором, бюджет на внутрішні війська, внутрішній силовий блок майже такий, як і на боротьбу проти загарбників. Солдати Нацгвардії краще вдягнені та озброєні, ніж військові на передовій. Тоді постає питання, з ким країна буде боротися: з зовнішніми ворогами чи з своїм народом.

Фактично, влада налаштована боротися з власним народом, а не із зовнішнім агресором.

Про фінансування медицини

По медицині взагалі катастрофа. В нас катастрофічне недофінансування медичної субвенції, це близько 5 мільярдів гривень. Вже який рік уряд переклав оплату комунальних послуг закладів охорони здоров’я на органи місцевого самоврядування.

В українських селах ситуація ще критичніша. Там не лише не вистачає обладнання та деяких ліків. Там катастрофічно не вистачає кадрів. Працівники просто не мають бажання йти в медицину, через її недофінансування. Проте, як я зазначив, депутати знайшли гроші, аби профінансувати жандармерію

Про те, чому влада бореться з НАБУ – дивіться в інтерв'ю з Романом Семенухою.